Hoppa till huvudinnehåll

Bilderna från Pampas Nationaldag 2017

Pampas Nationaldag 2017 ordnades på Vasa torg.
Pampas Nationaldag 2017 ordnades på Vasa torg. Bild: Yle/Tommy Nordlund pampas nationaldag 2017

Fest, festligare, Pampas Nationaldag! Stämningen hotade välta frihetsstatyn när den legendariska Olympiaden avgjordes på Vasa torg på fredag. Men få hade en tanke på att avsluta dagen där och då. Firandet hade bara börjat.

Ett och annat trött studerandeöga stirrade kanske smått chockerat ut på snön som lade sig som en blöt filt över Vasa på fredagsmorgonen. Men lite slask har knappast någonsin stoppat Svenskfinlands största vårfest. När klockan slog tolv och den hajpade Olympiaden drog igång var läktarna mitt på Vasa torg sprängfyllda med hejarklackar, djurkostymer - och halare förstås. De kom i alla möjliga färger; babyblått, skrikgult och, passande nog, vinrött.

Kreativa grenar

Janne Grönroos höll igång festhumöret hos publiken, och Bastupojkarna höjde det ytterligare. Och grenarna det tävlades i? Ja, det var förstås inget som liknade ett vanligt OS, Pampas Nationaldag är roligare än så. Det slängdes rotfrukter, badades i mjöl och träddes långa linor upp och ner innanför byxbenen.

Pampas Nationaldag 2017 ordnades på Vasa torg.
Larissa, Jenni och Melanie höll igång på torget. Pampas Nationaldag 2017 ordnades på Vasa torg. Bild: Yle/Tommy Nordlund vasa

Två som definitivt hade kommit för att festa var Melanie Karring och Jenni Ursin. Det här är deras första Pampas. Tur då att kompisen Larissa, med en Nationaldag bakom sig, var med för att ge viktiga tips.

- Tricket är att dricka så mycket du bara kan. Få aldrig krabbis, sluta aldrig dricka, säger hon.

- Och vi följer hennes exempel! Nej, jag skojar, skriv inte det, skrattar Jenni.

Dagsfylla, sillis och kompisar. Där har du den här trions sätt att ta sig igenom ett långt Pampas-veckoslut.

Socionomerna är "värst"

Men hur orkar de?

- Här på torget står vi på läktaren och har bara så jävla roligt, och sjunger och hejar på, förklarar de.

Arcadas socionomer är de som håller festen flytande, om man ska tro våra tre partyproffs. De medger senare att de alla förstås själva är just socionomstuderande.

Ska skrika i kväll

Planen för kvällen är såklart redan spikad. Först en och annan mellanfest, och sen bär det iväg till huvudpartyt i Rewell Center och kvällens artistspelningar där.

- Sen ska vi skrika oss hesa till Linda Bengtzing!

X3M sänder live från Pampas Nationaldag

Den största finlandssvenska studentfesten Pampas Nationaldag fyllde 25 år. X3M sände kvällsfesten live. Också efteråt kan du se slutfesten här: Yle Arenan. På scen Linda Bengtzing och De Vet Du. Programledare My Tengström och Pernilla Karlsson.

Se också:

Läs mera:

Vimmel från Pampas Nationaldag 2017 - Vem var där?

Pampas Nationaldag 2017 fortsatte som vanligt på Rewell center i Vasa under kvällen. Linda Bengtzing, gruppen De vet du och skickliga DJs höll publiken varm. Se vilka som var där i vårat vimmelgalleri. Läs mer: Bilderna från dagen