Hoppa till huvudinnehåll

Crosschecking i rinken - SHL-spelare dömd i tingsrätt för misshandel

Jakob Lilja, här i Linköping-tröja, har blivit dömd i tingsrätten.
Jakob Lilja, här i Linköping-tröja, har blivit dömd i tingsrätten. Jakob Lilja, här i Linköping-tröja, har blivit dömd i tingsrätten. Bild: ?? Daniel Malmberg/IBL/IBL Svenska hockeyligan,Jakob Lilja

I samband med en SHL-match 2015 crosscheckade Rögle-spelaren Jakob Lilja en motståndare i nacken - idag blev han dömd i tingsrätten för misshandel. Lilja säger till svenska medier att han kommer att överklaga domen.

Efter händelsen stängdes Lilja av i tio matcher av ishockeyförbundet disciplinnämnd men två år senare togs incidenten upp i tingsrätt. Lilja döms nu enligt SVT för misshandel mot sitt förnekande.

– Det är ytterst beklagligt och enligt mig och många andra direkt felaktigt. Jag kommer nu att sätta mig med min advokat för att se hur vi går vidare med ett överklagande. Det är inte OK med den här domen, säger Jakob Lilja i ett uttalande till SVT.

SVT återgår också en del av domen som handlar om huruvida offret (Jens Olsson) gett samtycke till våld genom att medverka i en ishockeymatch.

  • ”Det angrepp som Jakob Lilja har utsatt Jens Olsson för är inte tillåtet enligt ishockeyns regelverk. Angreppet strider dessutom helt mot spelets idé. Det kan enligt tingsrätten inte heller med beaktande av spelets regler och idé anses röra sig om ett tillåtet risktagande från Jakob Liljas sida; i synnerhet inte som pucken var sex-åtta meter bort när slaget utdelades. Jakob Liljas gärning går därför utöver vad som ryms inom det generella samtycke till våld som Jens Olsson har gett genom att delta i matchen. Det är uppenbart att Jakob Lilja har insett detta. De bedömningar och slutsatser som tingsrätten nu har redovisat innebär sammantagna att åtalet är styrkt. Gärningen är att bedöma som misshandel av normalgraden.”

Offret för crosscheckingen, Jens Olsson, har inte varit intresserad av någon rättslig process och har tidigare berättat att han lagt händelsen bakom sig.

Kolumnisterna sågar domen

Tingsrätten skriver vidare att normalpåföljden av en misshandel (av det slag Lilja dömts för att ha utfört) är villkorlig dom och även samhällstjänst. Lilja slipper däremot samhällstjänsten eftersom grenens egen discilpinnämnd redan bestraffar honom.

Enligt nyhetsbyrån TT, som citerar Riksidrottsförbundets ordförande Krister Malmsten, finns det bara två tidigare kända fall i den svenska rättshistorien där aktioner inom idrott lett till rättsliga påföljder.

Idrottskolumnisterna på Sveriges stora kvällstidningar har också gett sin syn på domen.

– Jag hoppas verkligen att den här domen överklagas och att några med vett och sans friar istället för fäller, skriver Aftonbladets Mats Wennerholm.

– Extrema fall av grov misshandel kan naturligtvis inte tillåtas någonstans och då är åtal oundvikligt. Men detta var inget extremt fall av misshandel. Det var en crosschecking i nacken. Det borde kostat tio matcher - inte mer, anser Magnus Nyström på Expressen.

Se en video på tacklingen från 2015 här (extern länk).

Borde en tackling (som Jakob Liljas) i rinken tas upp i tingsrätten?

Nej, låt idrottens eget regelverk sköta det.
71.0% (93 röster)
Ja, klart fall av misshandel i mina ögon.
29.0% (38 röster)
Antal avgivna röster: 131