Hoppa till huvudinnehåll

Iiris Viljanen tillbaka på hemmaplan

Porträtt på artisten Iiris Viljanen.
Iiris Viljanen på Wasa teater. Porträtt på artisten Iiris Viljanen. Bild: Yle/Jonathan Sjöberg Iiris Viljanen,vasa teater

Uppvuxen i Korsholm men numera bosatt och verkande i Stockholm sedan flera år, uppträder sångerskan och musikern Iiris Viljanen den här fredagskvällen på Wasa Teater. Vi tog tempen på den kritikerrosade popartisten.

Hon solodebuterade 2016 och har under våren haft både egna spelningar och varit support för Emil Jensens landsomfattande turné runt om i Sverige.

Iiris Viljanen har inte varit i Österbotten på ett halvår innan hon anlände nu i veckan. Det är familj och vänner som har varit fokus innan konserten på fredagskvällen.

- Det känns bra att vara här. Jag har haft några spelningar i Sverige under våren, så det känns bra att bara komma hit, få lite omväxling. Jag har inte spelat så mycket i Finland de senaste åren, säger Viljanen.

Mottagandet i Sverige har varit bra. Hon blev bland annat nominerad till Dagens Nyheters kulturpris för skivan Mercedes i januari och hon har blivit hyllad och omskriven av desto fler.

- Ofta när jag spelat in en skiva har jag inte spelat live efter det. Så det är första gången jag spelat in en skiva som folk har lyssnat på och byggt förväntningar inför konserten - hur det ska låta. Men det känns fint att människor tycker om det, säger Viljanen.

Musik som berör

Hon brukar träffa sin publik efter spelningar för att dela ut en och annan signatur och då och då händer det att nån berättar hur hennes musik berört på ett eller annat sätt.

- Just låten Mercedes minns jag två möten där personer kommer och berättar om husdjur som de förlorat. De har tänkt på det djuret under låten och blivit ledsna. Många vill prata om döda husdjur, för de kan vara så viktiga. Det tycker att det är fint att nån gjort en låt om en så vardaglig sak. Det är en så speciell relation och alla som haft ett djur kan relatera till det, säger Viljanen.

Innan konserten försöker hon hålla sig bakom scenen för att komma i fokus för uppträdandet.

- Då försöker jag gömma mig, man vill inte ens träffa vänner. Jag brukar vara så konstig för man är så inne i vad som kommer, man kan inte riktigt prata vettigt.

Två olika personer

Efter konserten beskriver Viljanen både sig själv och publiken som känslomässigt utmattade. Hon går själv väldigt mycket in i låtarna hon framför på scen.

- Det är lite speciellt att gå ut till publiken efter konserten, jag har lite blottat mig där på scen. Sen ska man träffa dem som en vanlig person. Så då går jag till logen och ställer om för att komma i rätt läge, kanske byter kläder. Då är jag en annan person när jag träffar publiken.

Hur skiljer sig scen-Iiris från vanliga Iiris?

- På scenen är jag fokuserad på en sak. Kommer in i en värld av mina låtar, och glömmer allt utanför just rummer jag står i. Det är som en teaterroll där jag känner mig trygg i spelet. Jag känner mig hemma för jag vet jag vad jag gör. Ibland kan det kännas som att jag inte kan nåt utanför scenen, vilket jag såklart kan. Det är nog för att jag hållit på så mycket med musiken.

- Av scenen är jag väl mer avslappnad, säger Viljanen.

Rötter i Österbotten

Tidigare i veckan blev Iiris Viljanen nominerad till årets österbottning vilket hon reagerade på med förvåning.

- Det känns bra, jag blev förvånad. Jag hade lite glömt att det fanns "årets österbottning", minns att jag läste det i tidningen nån gång. Blev mest glad och förvånad för att folk här märker vad jag gjort i Sverige. Jag har ju inte bott här på flera år, det är kul att man fortfarande räknas som österbottning, säger Viljanen.

Tre killar som vunnit det här priset tidigare är medlemmarna i humorgruppen KAJ. I veckan släppte Viljanen sin egen version av gruppens låt "Kom ti byin", som hon också valt som uppvärmning till sina två spelningar i Österbotten.

- Jag har lyssnat mycket på dem sen deras skiva kom, jag gillar deras texter. Det är annorlunda från det jag själv skriver. Det händer mycket i de här texterna. Om jag ska göra en cover av nån annans låt vill jag göra nåt annorlunda. Så jag testade att göra den på piano och lära mig dialekten. Vissa av orden har jag inte använt själv men jag har hört dem. Det är ingen som gjort någon cover innan så jag tänkte att det skulle vara kul. Men också läskigt, för de är så omtyckta här.

Vad betyder Österbotten för dig?

- Det känns alltid bra att komma hem. Det är ett harmoniskt liv. Jag saknar det ibland men jag skulle inte flytta tillbaka i dagsläget. Det händer mycket i stan, massa kultur. Men det betyder mycket att man har rötterna här, man kan alltid återvända, säger Viljanen.

Uppväxten i Korsholm beskriver Viljanen som just harmonisk med djur och natur runt sig.

- Mina föräldrar bor på landet. Vi hade olika djur på gården som jag brukade leka med och även kompisarna i byn. Man byggde kojor av halmbalar, letade efter kattungar i nåt fähus, verkligen livet på landet. Jag är glad att ha haft den uppväxten.

Under uppväxten stöttades hon av föräldrarna i att välja det hon tyckte kändes bäst.

- Det har ju varit en lyxig uppväxt med föräldrar som varit öppna och gett mig möjligheter att utforska musiken.

Musikens intåg

När Iiris Viljanen var sju år började hon spela piano en gång i veckan när pianoläraren kom till skolan.

- Jag tyckte om att öva, jag gillar det matematiska med noter. Det gick bra och eftersom jag tyckte det var kul fick jag börja i en annan musikskola. Jag har spelat olika stilar genom åren för att utvecklas. I högstadiet ville jag spela mer pop, rock och jazz, säger Viljanen.

Porträtt på artisten Iiris Viljanen.
Iiris Viljanen Porträtt på artisten Iiris Viljanen. Bild: Yle/Jonathan Sjöberg Iiris Viljanen,vasa teater

Det är först de senare åren Viljanen inte gått hos pianolärare, men hon tror ändå att det skulle vara nyttigt.

- Jag vill utvecklas, så man inte fastnar. Man vet inte vad man behöver lära sig eller vad som ska utvecklas. Då är det bra med en lärare som kan peka på vad man ska jobba med.

Utmaningar

Just nu verkar det mesta flyta på för Iiris Viljanen men det händer att hon jobbar mot sig själv där uppe på scenen.

- Just nu har jag lite svårt med att spela på lite större ställen som är lite finare. Det blir en större press mentalt. Man måste fokusera så man inte får hjärnspöken. En röst som säger - "Spela fel nu Iiris" eller "nu kommer du glömma texten". Man måste parera det och fokusera.

Nya skivan kritikerrosad

Nya skivan släpptes i oktober 2016 och blev hyllad av en rad kritiker i Sverige.

- Det är ju jättekul med responsen. Jag hann inte tänka efter just då, det har kanske inte sjunkit in än. Det var mycket med spelningar och intervjuer. Det är svårt att ta in att många lyssnar och gillar det.

Men trots att allt finns i text att läsa är det svårt att ta in responsen på skivsläppet.

- Jättefint att så många gillar det. Det är svårt att se helheten själv. Jag gillar ju albumet och är nöjd men man vet inte hur folk tycker. Det är berörande för min del, det är en viktig samling låtar så det är kul att släppa ut det till publiken, säger Viljanen.

En dag i taget

Med skivsläppet och uppmärksamheten hoppas Viljanen på mer spelningar och andra artister har visat stort intresse för samarbete.

- Det är kul att få möjligheten att jobba med andra. Jag gillar fortfarande att spela keyboard, så det vore kul att jobba på det sättet också - som musiker. Det har varit svårt ekonomiskt, man har kämpat på ändå genom åren. Det blir förhoppningsvis lättare nu, säger Viljanen.

Framtiden tar hon med en klackspark, en dag i taget.

- Det här året har jag planer för. Jag har lite material att utveckla. Jag har haft paus från skapandet under en tid, men nu känner jag mig pigg på att skriva och spela in igen.

- En viktig grej för mig är att ha någon spelning inbokad i framtiden att se fram emot. Att ha en morot längre fram så man inte slappar av, säger Viljanen.

Sommaren är fortfarande på tankestadiet men tankarna går mycket mot en festivalsommar, gärna i Finland.

- Den här musiken kanske inte passar en solig högsommardag på nån festival, för det är ganska deppiga låtar. Men en sommarkväll, absolut.

Nytt material

Något nytt på gång?

- Inget är klart men jag har lite idéer att slutföra och göra klart. Jag vet inte exakt när det ska släppas. Mercedes kom ut i oktober vilket inte alla lyssnat på än och innan det min pianoskiva. Jag har ganska mycket material ute redan, jag vill inte trötta ut folk. Vissa låtar har jag spelat live på finska. Så kanske en samling på 4-5 låtar som jag sjunger in på finska och släpper på skiva, säger Viljanen.

Text: Jonathan Sjöberg