Hoppa till huvudinnehåll

Kravet på Helenius inför drömmötet: "Måste vinna fajten"

Robert Helenius.
Robert Helenius och Dereck Chisora möts i slutet av maj i Helsingfors. Robert Helenius. Bild: Lehtikuva Dereck Chisora,Robert Helenius

Två månader till den omdiskuterade returmatchen. Då möttes Robert Helenius och Dereck Chisora. ”Nu är det lugnet före stormen”, säger britten.

För en vecka sedan kom nyheten att det blir en ny match mellan Robert Helenius och Derecl Chisora. Den 27 maj ställs de mot varandra i Arenan i Helsingfors – fem och ett halvt år efter deras första möte.

Det blev omdebatterat. Helenius, som skadade ena axeln direkt, dömdes som segrare av domarna. Ett kontroversiellt domslut. De flesta ansåg att Chisora hade varit den bättre boxaren.

– Jag skulle ha knockat honom med högern om min axel inte hade gått sönder efter en rond, säger Helenius till Yle Sporten inför det nya mötet.

"Var underligt lugn"

I det efterlängtade returmötet i maj kommer WBC-förbundets silvertungviktstitel att stå på spel och den ger vinnaren status som officiell utmanare till Deontay Wilders världsmästartitel.

I dag möttes Helenius och Chisora igen på en pressträff. Det gick lugnt till.

– Vi är båda vuxnare och mognare. Han ser fokuserad ut. Hans förra fajt där han knockades gjorde honom ödmjukare. Men nu är det lugnet före stormen, säger Chisora till Yle Sporten.

– Han var underligt lugn, men båda har många år bakom sig. Det här kommer att bli en upplevelse för den finländska publiken, säger Helenius.

Tränaren Johan Lindström inför Robert Helenius match mot Johann Duhaupas.
Johan Lindström. Tränaren Johan Lindström inför Robert Helenius match mot Johann Duhaupas. Bild: Yle/Mikael Oivo Johan Lindström,boxning,yle sporten

"Han är mer taggad"

Båda säger att de har utvecklats och blivit bättre. Helenius gick på karriärens första förlust för ett år sedan mot Johann Duhaupas.

– Jag tror att han står med båda fötterna på jorden. Det finns inga make or break-matcher. Det här är sport och det finns alltid en vinnare och en förlorare. Ibland har man en dålig dag på kontoret, säger Chisora.

Helenius tränaren Johan Lindström är däremot tydligare med vad som står på spel.

– Nu är det upp till bevis. Ska vi nå toppen måste den här matchen vinnas. Man ser också på Robert att han är mer taggad. När vi pratar om det här så kommer det fram något extra i ögonen.

Team Helenius har förberett sig en längre tid för en match mot Chisora. Man har anpassat sparringmotståndare för att hitta rätt teknik. Efter förlusten mot Duhaupas har man också fokuserat på just fokuset.

– Det gäller att hålla koncentrationen i alla ronder. Det såg vi mot Duhaupas. Robert blev lite trött och sen slutade han att respektera sin motståndare. Att känna sig för bekväm är farligt i ringen mot så bra motståndare, säger Lindström.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport