Hoppa till huvudinnehåll

Maratondrama i Tammerfors – Tappara fixade game 7

Tappara.
Henrik Haapala och Jukka Peltola firar Tapparas segermål. Tappara. Bild: All Over Press Tappara

Storfavoriten levde farligt. Efter över 107 minuters spel kom ändå avgörandet. Tappara slog Ilves och räddade sig kvar i slutspelet. Nu blir det en sjunde och helt avgörande match i kvartsfinalderbyt.

Mål eller inte? Var pucken över mållinjen?

Efter knappt 84 minuters spel var det den stora frågan i Hakametsähallen. Den svårbedömda situationen i det sjätte kvartsfinalderbyt i Tammerfors blev omdiskuterad och noggrant granskad.

Tapparas målkung Veli-Matti Savinainen, som har haft problem i slutspelsserien mot Ilves, lurade brallorna av Veli-Matti Vittasmäki. Avslutet gick på Ilvesmålvakten Antti Lehtonen, men studsade mot mållinjen.

Efter en lång videogranskning valde domarna att inte godkänna målet. Man bedömde att pucken inte var över mållinjen. Se situationen här.

Avgörande i sjätte perioden

Tappara var piskat att vinna det sjätte mötet för att undvika ett fiasko. Grundserieettan tog också ledningen i matchen, men Ilves kvitterade i den tredje perioden. Sedan var det underdogen som förde spelet i stora stycken.

Efter spelet med millimetrarna i början av den femte perioden låg hela serien i vågskålen. Ilves var ett mål från att sätta dit fjolårets mästare ordentligt.

Minuterna tickade iväg och efter det bortdömda målet var det Tappara som hade visst grepp om matchen. Efter fem perioder var dusten ändå inte avgjord. I den sjätte kom segermålet.

En av längsta matcherna någonsin

Tappara fortsatte att dominera och till slut bar det frukt. Backen Blake Parlett klev fram och skickade in 2–1-målet med ett skott från blålinjen med 107.39 på klockan. Det betyder att drabbningen är den sjätte längsta slutspelsmatchen i ligans historia.

– Jag fick en passning, sköt och det var bra skymningsspel. Som tur lyckades vi sätta det avgörande målet och nu blir det game 7. Vi måste lägga den här matchen bakom oss direkt, säger Parlett till Nelonen Pro.

3–3 i matcher – och nu väntar alltså en klassisk game 7 som avgör herraväldet i Tammerfors. Den matchen spelas i morgon.

Resultat:

Ilves–Tappara 1–2 e. förl. (0–1, 0–0, 1–0, 0–0, 0–0, 0–1)
Mål: 0–1 Jere Karjalainen (Alexander Bonsaksen, Valtteri Kemiläinen), 1–1 Markku Flinck (Olli Vainio, Ville Meskanen), 1–2 Blake Parlett (Jukka Peltola, Jan-Mikael Järvinen).
3–3 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport