Hoppa till huvudinnehåll

Musikal av Sting inleder Åbo stadsteaters höst

Affisch för musikalen Viimeinen laiva.
Affisch för musikalen Viimeinen laiva. Bild: Åbo stadsteater/Marita Koivisto Åbo Stadsteater,viimeinen laiva

I september återvänder Åbo stadsteater till sitt eget nyrenoverade teaterhus vid åstranden. Först ut är en musikal med musik och lyrik av ingen mindre än världskända artisten Sting.

Teatern öppnar sina dörrar för allmänheten den 15 september och premiärvisar då musikalen Viimeinen laiva (det sista fartyget) eller The Last Ship som musikalen heter på engelska.

Handlingen utspelar sig i Stings hemstad i England, lilla Wallsend där mycket av invånarnas liv kretsar kring varvet i staden. Unga Gideon drömde om en annan framtid och lämnade både sin hemstad och kärleken Meg för att se sig om i världen. Fjorton år senare återvänder Gideon till hemstaden, som inte är sig lik.

Olli Rahkonen och Anna Victoria Eriksson.
Olli Rahkonen och Anna Victoria Eriksson. Olli Rahkonen och Anna Victoria Eriksson. Bild: Yle/Lotta Sundström anna victoria eriksson

Meg och Gideon spelas av Anna Victoria Eriksson och Olli Rahkonen. Båda spelar för tillfället i musikalen Tom of Finland men ska så småningom börja sikta in sig på hösten och historien om den lilla varvsstaden och den stora kärleken.

- Det blir roligt att börja med den här. Det är lite av en antimusikal på det sättet att den inte är så klyschig som de brukar vara. Det är inte en glansbildsmusikal, utan den handlar om vanliga människor som jobbar, säger Eriksson.

Rahkonen har redan fattat tycke för musiken.

- Det känns jättebra. Jag lyssnade på hela The Last Ship på youtube och ser jättemycket fram emot att börja repa, säger Rahkonen.

Mikko Kouki, teaterns konstnärliga ledare och musikalens regissör såg The Last Ship på Broadway för ett par år sedan och visste bums att han ville få in den på stadsteaterns program.

- Musikalen kombinerar en stark handling med fin musik. Dessutom känns berättelsen nästan lokal, även om den utspelas i England. För visst har Åbo en stark identitet som varvsstad, säger Kouki.

Sting på scenen med sin elbas
Sting. Sting på scenen med sin elbas Bild: AOP Sting
 • Friidrottsintresserade samlade på Karlsplan

  Vi åkte dit för att höra publikens röster.

  I dag inleddes lag-EM i friidrott på Karlsplan i Vasa där nästan 800 idrottare från 12 länder deltar. Vi åkte till Karlsplan för att höra varför publiken tog sig dit under midsommardagen.

 • Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit få.

  Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

 • Ex-gerillasoldat flydde Colombias djungel till Helsingfors - “Fredsprocessen är ett spel för gallerierna”

  På måndagen ska alla Farcs vapen vara bakom lås och bom.

  På måndagen ska Farc-gerillans alla vapen vara inlämnade och inlåsta i en container som övervakas av FN. Men den över 50 år långa konflikten går inte att avsluta så där bara, säger colombianen Misael Grimaldo som flytt gerillakriget ända till Finland. Nya kriminella grupper fyller det tomrum som Farc har lämnat efter sig.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland