Hoppa till huvudinnehåll

Norma John uppträder som sjunde i ESC

Man och kvinna i mörka kläder
Man och kvinna i mörka kläder Bild: Anton Sucksdorff Photography Norma John,Eurovision Song Contest

I dag meddelande arrangörerna för Eurovision Song Contest den startordning som kommer att gälla i semifinalerna i Kiev i början av maj.

Ordningsföljden är delvis utlottad, alla länder (förutom de som går direkt till final) har dragit lott och hamnat i den första eller andra halvan av den första eller andra semifinalen. Den slutgiltiga ordningen görs upp av arrangörerna, med målsättningen att göra showen möjligast varierad och ge alla bidrag en plats där de är till sin fördel

Den första semifinalen 9 maj

 1. Sverige
 2. Georgien
 3. Australien
 4. Albanien
 5. Belgien
 6. Montenegro
 7. Finland
 8. Azerbajdzjan
 9. Portugal
 10. Grekland
 11. Polen
 12. Moldavien
 13. Island
 14. Tjeckien
 15. Cypern
 16. Armenien
 17. Slovenien
 18. Lettland

Den andra semifinalen 11 maj

 1. Serbien
 2. Österrike
 3. Ryssland
 4. Makedonien
 5. Malta
 6. Rumänien
 7. Nederländerna
 8. Ungern
 9. Danmark
 10. Irland
 11. San Marino
 12. Kroatien
 13. Norge
 14. Schweiz
 15. Vitryssland
 16. Bulgarien
 17. Litauen
 18. Estland
 19. Israel

Svenska Yles Eurovisionskommentator Eva Frantz kommenterar:

Eva Frantz
Eva Frantz Bild: Jyrki Valkama eva frantz

"Det här tror jag inte alls är en så dum startposition för Finland! Strax före oss har vi Montenegros Slavko med sin helknäppa discodänga. Efter den kommer Europa att vara rätt förvirrat och då kommer de coola musikproffsen från Finland in och hänför med sin melankoliska och känslosamma sång. När sex bidrag har framförts har tv-publiken kommit i rätt stämning och den låt som uppträder som sjunde kan man ännu komma ihåg när alla bidrag har framförts och det är dags att fundera på vilken man vill rösta på.

Att Finland än en gång drog en lott som placerade oss i första halvan av den första semifinalen kunde ha varit ödesdigert, men nu tycker jag att vi trots detta har fått en riktigt bra startposition, tack för den!

Då det stod klart att svenska Christer Björkman rycker in som showproducent för tävlingen i år, och därmed kommer att ha ett finger med i spelet vad startordningen beträffar, var det många som misstänkte att han skulle dra hemåt och ge Sverige ett av de bästa startnumren. Plats 10 eller 11 brukar statistiskt vara gynsamma startpositioner för att en låt ska gå vidare till final, så en plats nära mitten av startfältet hade kunnat ses som ett strategiskt drag. Men istället är Sveriges Robin Bengtsson nu först ut på scenen, och det kan knappast någon gnälla på. Dock råder väl ingen tvekan om att Sverige kommer att åka till finalen i år igen - eventuellt på en löpmatta denna gång."

Eurovisionen 2017 ordnas i Kiev, Ukraina med start den 9 maj klockan 22.00. Finalen sänds lördagen 13 maj.

Artikeln uppdaterad 1.4 lö 14.45 med ett förtydligande gällande startpositioner som setts som fördelaktiga på statistiska grunder.