Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande översvämningar i Australien efter cyklonen Debbie

En tjurhaj sköljdes upp på vägen i delstaten Queensland då den tropiska cyklonen Debbie svepte in över nordöstra Australien
En tjurhaj spolades upp på vägen i delstaten Queensland då den tropiska cyklonen Debbie svepte in över nordöstra Australien En tjurhaj sköljdes upp på vägen i delstaten Queensland då den tropiska cyklonen Debbie svepte in över nordöstra Australien Bild: EPA/QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY HA Australien,Queensland,hajfiskar

Den tropiska cyklonen Debbie som drog in över nordöstra Australien i början av veckan har orsakat omfattande förstörelse.

Tiotusentals människor har evakuerats, träd har dragits upp med rötterna, båtar och hajar har spolats upp på land och tak har blåst bort.

Det råder fortfarande omfattande elavbrott i delstaterna Queensland och Nya Sydwales och myndigheterna befarar att ett okänt antal människor drunknade då stormen slog till.

Det var särskilt kuststäder som Bowen och Airlie Beach i Queensland och Lismore i Nya Sydwales som drabbades av översvämningar i stormens spår.

- Det kan komma oroande nyheter när vi går ut för att leta efter människor som ringde nödtelefonen. Det kan finnas folk som drunknade, men vi vet inte än, varnar räddningstjänstens chef Mark Morrow.

Invånarna i Mount Warren Park i Queensland deltog i räddningsarbetet medan barnen lekte på surfbrädor
Invånarna i Mount Warren Park i Queensland deltog i räddningsarbetet medan barnen lekte på surfbrädor Invånarna i Mount Warren Park i Queensland deltog i räddningsarbetet medan barnen lekte på surfbrädor Bild: EPA/STR Australien,Queensland

Förstörda sockerrörsfält

Evakueringsorder utfärdades i minst sex städer vid kusten nära det Stora barrirärrevet då många turistbyar också drabbades.

Cyklonen har också orsakat omfattande materiella skador och den förstörde hundratals hektar av sockerrörsfält och de ekonomiska skadorna lär vara stora.

- Jag tror att många människor har omfattande skador på sina farmer, säger jordbrukaren Peter Hannigan.

Enligt honom var Debbie den värsta stormen 50 år som har slagit till mot området norr om staden Lismore.

En äldre kvinna i den hårt drabbade staden Lismore i Nya Sydwales
En äldre kvinna i den hårt drabbade staden Lismore i Nya Sydwales En äldre kvinna i den hårt drabbade staden Lismore i Nya Sydwales Bild: EPA/DAVE HUNT Australien,Nya Sydwales

El och rent vatten

Regnmängderna var upp till 300 millimeter per dag och stormen pressade också upp havsvatten upp på land.

Räddningsarbetarna försöker hjälpa nödställda samtidigt som man febrilt arbetar för att återställa elnätet och få fram rent vatten till drabbade områden där det också finns mycket turister vid den här tiden på året.

Debbie klassades som en fyra på stormskalan, den näst högsta kategorin.

Meteorologerna jämförde monsterstormen med cyklonen Yasi som orsakade omfattande skador i Queensland år 2011.