Hoppa till huvudinnehåll

Ovillkorligt fängelsestraff för Lundoskytten

Lundo på kartan.
Lundo på kartan. Bild: Google Lundo,Åbo,kartor

Mannen som i oktober skottskadade en man med kopplingar till MC-gänget Cannonballs har dömts till ett ovillkorligt fängelsestraff vid Egentliga Finlands tingsrätt.

Hela händelseförloppet inleddes då två män med kopplingar till MC-gänget anlände till en industrihall i området Tuulissuo för att kräva en man på pengar. Den ena av männen var beväpnad med en revolver.

Indrivningen urartade då offret vägrade betala den summa som krävdes av honom. Han blev misshandlad och tog då själv fram en miniatyrpistol som han avlossade mot männen. Den ena av männen skadades i benen.

Skytten dömdes till ett och ett halvt års fängelsestraff för grov misshandel, skjutvapenbrott, dopingbrott och olaga hot. Eftersom mannen redan tidigare har förekommit i brottsregistret blev straffet ovillkorligt istället för villkorligt. En vän till honom som kom till undsättning då indrivningen urartade dömdes till ett 40 dagars villkorligt straff för skjutvapenbrott och olaga hot.

Mannen som blev skjuten dömdes för grov utpressning till ett ovillkorligt fängelsestraff på ett år och åtta månader. Den andra mannen, som var beväpnad, dömdes till ett två år och två månader långt ovillkorligt fängelsestraff för skjutvapenbrott, grov utpressning och olaga hot. Dessutom dömdes en man som tidigare fungerat som ordförande för MC Cannonballs i Åbo till ett ovillkorligt fängelsestraff på ett år och åtta månader för försök till grov utpressning. Alla tre männen fick hårdare domar på grund av sina kopplingar till MC Cannonballs, som anses vara en organisation som sysslar med organiserad brottslighet.

De dömda har möjlighet att föra ärendet vidare till hovrätten.

Läs också