Hoppa till huvudinnehåll

"Pappersräkningar får inte kosta extra"

betalning, pengar, faktura
betalning, pengar, faktura Bild: Yle/Anssi Leppänen räkningar

Konsumentförbundet anser det vara fel att konsumenter måste betala för att få en pappersräkning. Förbundet kräver nu att konsumentskyddslagen ändras så att alla garanteras avgiftsfria fakturor i pappersform.

I bakgrunden finns en tvist kring teleoperatören Elisa. Elisa förbjöds av marknadsdomstolen att uppta en avgift på 1,90 euro för pappersfakturor. Högsta domstolen hävde emellertid senare marknadsdomstolens dom, eftersom den ansåg att en näringsidkare har rätt att ta betalt för en räkning i pappersform.

Efter det har Elisa höjt avgiften till 2,90 euro per faktura, vilket på årsnivå växer till en summa på 34,80 euro. Det kan jämföras med en hel telefonräkning, påpekar Konsumentförbundet.

Att uppta avgift för vissa fakturor försätter konsumenterna i en ojämlik situation, säger förbundet, och påpekar att det ofta är mindre bemedlade som tyr sig till pappersräkningar då de inte har tillgång till nätbank eller smarttelefon.