Hoppa till huvudinnehåll

Revanschsugna damlejon möter bronstjuven Ryssland

Rosa Lindstedt gjorde 1-0 till Finland.
Damlejonen vill ha revanch Rosa Lindstedt gjorde 1-0 till Finland. Bild: EPA/ClaudioBresciaini/AllOverPRess rosa lindstedt

I VM i fjol gjorde damlejonen sin kanske sämsta match i bronsmatchen mot Ryssland och det kom att kosta dem medaljen. När Finland möter Ryssland i öppningsmatchen är en seger inte nödvändig för avancemang, men nog så viktig för självförtroendet.

Vad och var?

  • Damlejonen inleder VM-turneringen i Plymouth i USA med att möta Ryssland i den första gruppspelsmatchen. Nedsläpp klockan 23.00 finsk tid. Matchen sänds i Yle TV2 och på Yle Arenan och refereras på svenska av Anki Karhu.
  • Matcherna spelas i USA Hockey Arena 1 och 2 i Plymouth, Minnesota i USA. Inga jättearenor. Hallen har en kapacitet på drygt 3000 åskådare.

Tidigare möten

Finland och Ryssland har mötts fyra gånger den här säsongen och Finland har vunnit samtliga matcher. I EHT-turneringen i Sverige i december 6-2. Four nations cup i Tyskland och Österrike i januari 3-2 och i EHT i Finland i februari 7-2 och 7-1.

I senaste VM vann Finland gruppspelsmatchen 5-3, men förlorade bronsmatchen efter straffläggning 0-1.

Damlejonens utgångsläge

Årets VM-trupp är ett sammansvetsat gäng som vid det här laget torde veta vad chefstränaren Pasi Mustonen förväntar sig av dem, hur han vill att de ska spela i olika situationer.

Speciellt för i år att att hela åtta av spelarna återfinns i den svenska damhockeyligan SDHL. Välkända spelare som Riikka Välilä och Jenni Hiirikoski har den här såsongen haft stora roller i sina klubblag HV71 respektive HC Luleå. Hiirikoski valdes inte oväntat till SDHL:s bästa back. I truppen finns ocksp SDHL:s bästa forward Michelle Karvinen, HC Luleå.

Den här gången finns också dubbeltalangen Susanna Tapani med i truppen och sist men inte minst målvakten Noora Räty. Ni minns säkert fjolårets snackis då Räty lämnades utanför truppen och i stället följde med VM från läktarplats.

Rosa Lindstedt, Riikka Välilä, Susanna Tapani, Minttu Tuominen, OS 2014.
Susanna Tapani (4) i nyckelroll. Rosa Lindstedt, Riikka Välilä, Susanna Tapani, Minttu Tuominen, OS 2014. Bild: EPA / All Over Press rosa lindstedt

I truppen ingår endast en debutant, Kärpät-backen Isa Rahunen.

Rysslands utgångsläge

Ryssland har ett lag med 16 VM-bronsmedaljörer. Förra året handlade det om att ta en plats bland de fem bästa för att säkra OS-platsen och de överträffade förväntningarna. I år går de in i turneringen för att försvara bronset. Lyckas de hålla antalet utvisningar på en dräglig nivå och håller spelarna mentalt för trycket, kan de upprepa sin bragd.

Ryssland inleder VM utan två av sina bästa spelare eftersom de drog på sig matchstraff i träningsmatchen inför. Forwarden Olga Sosina och VM-debutanten och den ryska damligans bästa poängplockare Anna Shokhina finns inte med i kvällens laguppställning.

Damlejonens laguppställning

Målvakt:
41 Noora Räty
Reserv:
31 Eveliina Suonpää
1.
21 Michelle Karvinen - 13 Riikka Välilä - 12 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski - 2 Isa Rahunen
2.
11 Petra Nieminen - 10 Linda Välimäki - 9 Venla Hovi
5 Anna Kilponen - 15 Minttu Tuominen
3.
24 Noora Tulus - 19 Tanja Niskanen - 22 Emma Nuutinen
4 Rosa Lindstedt - 7 Mira Jalosuo
4.
28 Sanni Hakala - 29 Sara Säkkinen - 20 Sari Kärnä
8 Ronja Savolainen

13:e forward:
26 Saana Valkama

Kul att veta

Lejonens Riikka Välilä är turneringens äldsta spelare med sina 43 år. Har kallats den kvinnliga motsvarigheten till Jaromir Jagr. Väliläs klubbkompis i HV71, Rosa Lindstedt är turneringens längsta spelare med sina 186 centimeter. HV71-forwarden Sanni Hakala som mäter 153 centimeter är däremot kortast.