Hoppa till huvudinnehåll

Simmis i Ekenäs behöver fräschas upp

Siminrättningen Simmis står öde i Ekenäs. I bakgrunden syns tornet av restaurang Knipan.
På vintern används Simmis av vinterbadare. På sommaren fylls Simmis av badgäster och båtturister. Siminrättningen Simmis står öde i Ekenäs. I bakgrunden syns tornet av restaurang Knipan. Bild: Yle/Elsa Colérus Ekenäs,Västnyland,stallörsparken,badstränder

Lokalerna i Stallörsparkens siminrättning Simmis i Ekenäs är i dåligt skick. Nu ska basturna, duscharna och omklädningsrummen fräschas upp för vinterbadare, badgäster och båtturister.

Redan år 2013 lämnades en motion in som lyfte fram Simmis behov av renovering. Året därpå besökte några av Raseborgs stads tjänstemän byggnaden. Då konstaterade man att herrsidans dusch och bastu är slitna medan damernas var i acceptabelt skick.

Ärendet är på tapeten igen och nu konstaterar staden att skicket på basturna inte är tillfredsställande. Det är viktigt att staden kan erbjuda bastu i samband med vinterbad. Det är också viktigt att omklädningsrummen är inbjudande.

Hela området vid Stallörsparken ses över

Basturna i Simmis ingår i en större helhet som nu ska granskas. Det handlar om en helhetslösning för hela området vid Stallörsparken, från Gamla bastun längs vattenlinjen till Norra hamnen. Där ingår simstranden, Simmis, gästhamnen, Naturum, lekparken, restauranger och rekreationsmöjligheter på området.

En tom strand. I bakgrunden skymtar en siminrättning.
En helhetslösning gällande Stallörsparkens område ska göras upp, dit hör bland annat Knipans badstrand och Simmis. En tom strand. I bakgrunden skymtar en siminrättning. Bild: Yle/Elsa Colérus Ekenäs,Västnyland,stallörsparken,badstränder

Planen är att helheten ska tas upp till behandling i stadsstyrelsen i maj. Tanken är att på sikt förnya Simmis lokaler samt utveckla hela Stallörsparkens övriga område. Målet är att få till stånd en bra helhetslösning.

De åtgärder i Simmis som kan göras med budgeterade pengar ska ändå göras i år.