Hoppa till huvudinnehåll

Skottland lämnar in begäran om ny folkomröstning

Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon lägger sista handen vid den formella begäran att hålla en ny folkomröstning om självständighet.
Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon lägger sista handen vid den formella begäran att hålla en ny folkomröstning om självständighet. Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon lägger sista handen vid den formella begäran att hålla en ny folkomröstning om självständighet. Bild: EPA/SCOTTISH GOVERNMENT HANDOUT Nicola Sturgeon,Skottland,självständighet

Skottlands regeringschef, förstaminister Nicola Sturgeon, har nu lämnat in den formella begäran om att Skottland ska få hålla en andra folkomröstning om självständighet.

Sturgeon har nu skrivit ett brev till Storbritanniens premiärminister Theresa May där hon begär formellt tillstånd om att ordna en andra självständighetsomröstning.

Storbritanniens begäran om utträde ur EU väckte återigen frågan om självständighet i Skottland.

I tisdags röstade det skotska regionparlamentet med siffrorna 69 mot 59 för att hålla en ny folkomröstning om självständighet från Storbritannien.

När skottarna röstade om självständighet 2014 vann de som ville stanna kvar i Storbritannien med drygt 55 procent av rösterna.

Sturgeon: Ingen "rationell orsak" till att stoppa folkomröstningen

Det skotska regionparlamentet röstade för att en ny folkomröstning ska hållas hösten 2018 eller våren 2019.

Den brittiska regeringen måste ge folkomröstningen sitt godkännande och premiärminister Theresa May har redan sagt att det inte är rätt tid att hålla en folkomröstning då Storbritannien är mitt under de komplicerade brexitförhandlingarna.

Sturgeon säger att folkomröstningen inte behöver hållas genast, men att den bör äga rum när villkoren för brexit och handelsavtalen med EU är överenskomna.

- Det tycks inte finnas någon rationell orsak för er att stå i vägen för det skotska parlamentets vilja och jag hoppas att ni inte kommer att göra det, skriver Sturgeon.

Sturgeon hoppas på en konstruktiv dialog men hotar med att lägga upp en "alternativ strategi" för folkomröstningen om May åter igen avvisar skottarnas krav.

En talesman för May sade att regeringen kommer att besvara Sturgeons begäran i sinom tid, men att Storbritannien nu bör koncentrera sig på förhandlingarna med EU för att få fram ett avtal som är bra för hela Storbritannien.