Hoppa till huvudinnehåll

Vasa förnyas - 31 olika byggprojekt på gång

Flygvy över Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa.
Flygvy över Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa. Flygvy över Fiskets hus vid Fiskstranden i Vasa. Bild: ACH Architecture/Ann-Charlott Hästö Vasa,fiskstranden

Planläggningen i Vasa har för tillfället 31 olika projekt på gång. Det gäller bland annat torgparkeringen, fiskstranden och ishallen. Många detaljplaner ska spikas under pågående år.

I sin senaste informationstidning listar Vasa stad alla sina aktuella planläggningsprojekt.

800 nya parkeringsplatser

Bland dem finns planerna på att utvidga torgparkeringen med 800 platser. Staden har ett intentionsavtal med Vasa Torgparkering Ab om att utvidga grottan under Vasaesplanaden.

Målet är att parkeringen ska vara klar i slutet av decenniet.

På det gamla travbaneområdet planeras ett nytt bostadsområde. Staden har hållit en arkitekttävling angående området. Segraren blev en svensk arkitektbyrå.

Målet är att detaljplanen ska vara klar under 2017.

En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn.
Travbaneområdet. En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn. Bild: Lentokuva Vallas Oy Vasa,travdalen

Stora släggan på sjukhusområdet

Centralsjukhusets område ska genomgå stora förändringar. På området finns Vasa centralsjukhus, Gustavsborgsparken, Sandviksparken med Sandviksvillan och Brages friluftsmuseum. Dit hör också den del av Handelsesplanaden som går ihop med motorvägen.

Byggrätten omfattar ett nytt parkeringshus på fyra våningar. Det ska också byggas en ny huvudinfart till sjukhusområdet. Detaljplanen ska spikas under 2017.

I dagarna har Vasa sjukvårdsdistrikts fullmäktige beslutat bygga det så kallade Österbottens Sote-hus för 130 miljoner på sjukhusområdet.

Det finns också planer på att omvandla Roparnäs sjukhusområde till ett bostadsområde. Mentalvården som idag finns i Roparnäs ska enligt planerna flytta in i Österbottens Sote-hus.

Fiskstranden får nytt liv

Längs med fiskstranden ska den åländska krögaren Michael Björklund bygga en restaurang. I Fiskets hus ska det enligt planerna finnas restaurang, bar, fiskaffär, konferensutrymmen, kontor och bastu.

Fiskstrandens detaljplan ska fastslås under våren.

NTM-centralen kräver utredning av tvålfabriken

Detaljplanen för Rahkola-området på Brändö är omstridd. Den innebär i dagsläget en rivning av den så kallade tvålfabriken.

NTM-centralen har utkrävt Vasa stad på en ny konditionsgranskning av tvålfabrikens skick.

- Någon sådan har inte gjorts ännu. Vi ska diskutera med NTM-centralen om exakt vad de önskar sig, säger planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso.

Vasa tvålfabrik fotad utifrån. Byggnaden är byggd i tegel på 1920-talet.
Tvålfabriken. Vasa tvålfabrik fotad utifrån. Byggnaden är byggd i tegel på 1920-talet. Bild: Yle/Sofi Nordmyr fabriksbyggnad

NTM-centralen vill också att man inte ska bygga så nära Påttska reningsverket på grund av luktolägenheter och explosionsrisken.

Planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges tolkar NTM-centralens utlåtande som att det främst handlar om den byggnad som planeras närmast reningsverket.

- Jag anser att explosionsrisken är liten. Men vi ser igenom det hela nu, säger Schulte-Tigges.

På området ska det byggas bostadshus med upp till 500 bostäder och en småbåtshamn. Målet är att detaljplanen vinner laga kraft under 2017.

Vill du betala för ishallen?

Vasa Arena, alltså ishallen i Vasa, ska renoveras och byggas ut. Redan nu är det klart att det kommer att bli dyrare än planerat. Man försöker också hitta villiga privata finansiärer.

Detaljplanen ska slås fast under våren.

Vasa stads informationstidning skickas hem till Vasaborna. Du hittar den också här.

Läs också