Hoppa till huvudinnehåll

Yle har ingått avtal om en ny Mumin-serie

Mumintrollen
Mumintrollen Bild: Gutsy Animations mumintroll,Muminmuseet,mumin-serie

En ny internationell tecknad Mumin-serie för tv blir färdig i början av 2019 och kommer genast att sändas på Yle.

Yle och produktionsbolaget Gutsy Animations har skrivit under ett avtal, enligt vilket Yle deltar i produktionen av den nya Mumin-serien samt sänder de två första säsongerna i serien. Utöver det har Yle en option på de två följande säsongerna.

Enligt preliminära planer syns Mumin på Yle våren 2019 på bästa sändningstid. De första delarna blir färdiga på våren 2019 och planen är att producera totalt 52 avsnitt.

"Den nya Mumin-serien är ett ambitiöst internationellt projekt. Den baserar sig på Finlands högt älskade konstnärs Tove Janssons Mumindalsberättelser vilka blivit en nationalskatt. Serien passar utmärkt i Yles Dramas familjeutbud där animerad film traditionellt har utgjort en viktig del. De internationellt väl meriterade filmmakarnas passion för projektet, seriens visuella stil samt de humoristiska och berörande berättelserna väcker Mumindalen till liv på ett ypperligt sätt och lockar med till mumintrollens och deras vänners värld. Manuskripten är mångdimensionella och uppfinningsrika ", säger Yles dramachef Jarmo Lampela.

“Vi glädjer oss stort över att Yle som första tv-bolag förvärvat rättigheterna till Mumin-serien. Det är inspirerande att Yle kan erbjuda Tove Janssons Muminvänner en animationsserie som är trogen berättarens charmerande och djuptlodande berättelser. Vi vill dela vår nationalskatt också med den övriga världen. Vi är i diskussioner med framstående medier i Storbritannien, USA och Japan där Mumins popularitet hela tiden ökar. Vi tror att Mumin har internationell dragningskraft, speciellt nu då Toves filosofi om vänskap, tolerans och mod är viktigare än någonsin”, säger Gutsy Medias verkställande direktör Marika Makaroff.

För mera information:
Jarmo Lampela, chef för Yle Drama, tfn 050 545 2027
Marika Makaroff, VD, Gutsy Media, tfn 040772 2032