Hoppa till huvudinnehåll

100 år av Borgåbornas 100 bokfavoriter

Böcker från 1935 till 1940
Böcker från 1935 till 1940 Bild: Yle/Lone Widestam utställningar,bok,böcker,borgå huvudbibliotek

Huvudbiblioteket i Borgå har tillsammans med sina kunder plockat fram sina 100 favoritböcker. En bok från varje år. Det blev minst sagt en salig blandning.

Det är bibliotekarie Catharina Latvala som har kommit på idén med jubileumsutställningen Finland 100 år av 100 böcker.

- Det är ett bra sätt att visa hur böckerna har förändrats med tiden. Samtidigt är det ett fint sätt att visa vilka böcker man har tyckt om att läsa under årens lopp.

Boken Kottens bakvända, 1972
Boken Kottens bakvända, 1972 Bild: Yle/Lone Widestam utställning

Avsikten med utställningen var också att den görs tillsammans, precis enligt temat för Finlands 100-årsjubileum. Så både bibliotekets personal och deras kunder har tillsammans plockat fram sina favoriter under 100 år.

- Vi har fått förslag på böcker ända från 1930-talet och fram tills idag. Borgåbor har fått välja en bok som gjort ett djupt intryck eller haft betydelse i deras liv.

Böcker från 1925-1927
Böcker från 1925-1927 Bild: Yle/Lone Widestam Finland 100,borgå stadsbibliotek

”Elina” har valt boken Seljan tytöt av Rauha S. Virtanen som utkom 1955. Som motivering till varför Elina valt just den boken berättar hon att hennes mamma vann boken i en teckningstävling på 60-talet. Elina knyckte boken från sin mammas bokhylla och läste den om och om igen.
Flera böcker uppradade på bord inne i biblioteket.
Utställningen pågår ända fram till påsk. Flera böcker uppradade på bord inne i biblioteket. Bild: Yle/Lone Widestam finland 100 år

Stor och salig blandning

Det ligger mycket jobb bakom utställningen. Det har varit tidsdrygt att få fram alla böcker eftersom biblioteken i Borgå inte har alla böcker själva. Därför har en del böcker fjärrlånats till utställningen.

Utställningen blev större och finare än vad Catharina Latvala hade förväntat sig. Biblioteket har nämligen inte tidigare haft en utställning som breder ut sig på så stort utrymme.

- Man får sig säkert en aha-upplevelse medan man vandrar och tittar på böckerna. Man kan också se historien om hur böckernas innehåll och utseende har förändrats.

Marsipansoldaten av Ulla-Lena Lundberg
Marsipansoldaten är den första stora romanen på svenska som behandlade krigstiden i Finland. Den utkom många år efter krigsåren, nämligen 2001 Marsipansoldaten av Ulla-Lena Lundberg Bild: Yle/Lone Widestam marspiansoldaten

Med på utställningen finns också förslag på böcker som väckt stor uppståndelse i tiderna. Innehåll som tidigare ansetts vara stötande men som ingen idag skulle lyfta på ögonbrynen åt.
Böcker från 1917. 1918 och 1919 inglasade
Böcker från 1917. 1918 och 1919 inglasade Bild: Yle/Lone Widestam böcker,bok,utställningar,borgå stadsbibliotek

Läs också