Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen har Hangöborna fått sitt spa

På lördagen (1.4) öppnade Hangö havsbad efter många om och men, dörrarna för allmänheten. Det var inte så många som genast hoppade i men många var positiva. Hangöborna har väntat på en simhall i tiotals år. Så vem var först i plurret?

De sista veckorna innan havsbadet Regatta Spa öppnade i dag den 1 april har varit mycket arbetsdryga för gänget bakom Regatta Spa. För att inte tala om det sista dygnet, konstaterar styrelseordförande Peder Planting. Ännu en timme innan råder full aktivitet i receptionen med att ställa tillrätta det sista inför öppningen, så som det brukar vara med stora projekt.

Receptionen i ett spa. Många gäster. Invigning.
Receptionen med café var fylld med folk genast efter öppningen. Receptionen i ett spa. Många gäster. Invigning. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,invigningar,badanläggningar,regatta spa

Men klockan tio är allt klappat och klart och lättnaden är stor.

- Det känns jätteskönt. Jag är otroligt lättad. Nu är det bara att titta framåt och utveckla konceptet, säger Planting strax efter öppningen.

Tre personer i motljus mot ett stort fönsterglas, vid en bassäng.
Två av de som axlat ansvaret för bygget, Peder Planting och Peter Lindholm, tillsammans med en journalist under öppningen. Tre personer i motljus mot ett stort fönsterglas, vid en bassäng. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,invigningar,badanläggningar,simbassänger,peter lindholm

Rätt många tittar in i spaet och gratulerar ägarna. Bilar kör också runt byggnaden i en jämn ström. Men under de par första timmarna vågar sig inte så många i bassängen.

En Hangöbo som rör sig med bil utanför undrar hur många som har valt att bojkotta spaet eftersom det förekommit en hel del konflikter kring byggena på Fabriksudden.

En del Hangöbor har varit mycket positiva, andra tvärtom.

- Vi är delade i många saker i Hangö, men här har vi vunnit, säger en av de första badgästerna, Hangöbon Ritva Hansson.

Efter närmare 80 år kan Hangö kalla sig badort igen

Det är nästan 80 år sedan Hangö senast hade ett bad. År 1879 invigdes en badanstalt i Hangö. Då var den kommunala satsningen var ovanligt stor och hade som mål var att skapa Finlands trendigaste bad, vilket man också lyckades med.

Någon riktigt bra affär blev däremot anstalten aldrig och Hangö bad hade ett rykte om sig att vara dyr. Badet hade verksamhet fram till 1939.

Sedan 1980-talet har både simhall och hotell till Fabriksudden planerats i flera repriser och av flera olika företag, ett av dem var Hjallis Promotion med affärsmannen Hjallis Harkimo i spetsen.

Bakom Regatta Spa står bolaget Regatta Resorts.

Ritva Hansson har besökt Fabriksudden nästan alla dagar under de senaste åren för att se hur bygget framskrider.

- Fantastiskt. Jag tycker jättemycket om det. Det är en så förenklad, fin arkitektur. Väldigt harmoniskt, ljusa färger. Och havet invid, är Hanssons bedömning.

- Man har beaktat havet bra. Det känns som att simma mot havet, säger badgästen Maija Mäkelä.

Robert Renlund i simbassäng.
Robert Renlund var först i plurret. Robert Renlund i simbassäng. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,invigningar,badanläggningar,regatta spa

Också andra badgäster verkar nöjda. Bland annat den som hoppade allra först i bassängen, Hangöbon Robert Renlund.

- När det är i den här klassen så är det helt fantastiskt. Dessutom får man simma ensam, det är lyx, säger han efter sina första metrar i bassängen då ännu ingen annan hunnit hoppa i.

Renlund konstaterar att om man ska få en utveckling till stånd i staden så måste någon våga bygga.

- Det är helt super att de här djärva gubbarna tar på sig sådana här projekt. Inte blir det annars av.

Mamma med sin botter i en simbassäng.
Katja Keinänen med dottern Merja. Mamma med sin botter i en simbassäng. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,invigningar,badanläggningar,simbassänger,regatta spa

Katja Keinänen tillsammans med sin dotter Merja är följande att hoppa i efter Robert Renlund.

- Vi behöver inte mer åka till Ekenäs. Speciellt i vintermörkret känns resan lång, säger hon.

Pris: 20 euro för vuxna

Ett besök i simhallen kostar 20 euro för vuxna, 10 euro för barn och pensionärer. Är det för dyrt?

- Allting är relativt. Om man tittar på standarden så tycker jag att det är helt rimligt, säger Robert Renlund.

Priset låter lite högt, tycker Ritva Hansson.

- Men pensionärer kommer in för 10 euro och det är inte för högt. Åker du till Ekenäs för att simma så kostar det drygt 5 euro. Dessutom ska du ta dig till Ekenäs och tillbaka också.

Hansson har själv en aktie vilket ger två personer rätt att simma.

- Kanske konceptet ännu formar sig lite, säger Katja Keinänen om prissättningen.

Två personer i en bubbelpool.
Ritva Hansson och Maija Mäkelä i bubbelpoolen. Två personer i en bubbelpool. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,invigningar,badanläggningar,simbassänger,Jacuzzi,regatta spa

Tony Kallinen gillar också badet och är beredd att betala, inte minst för att badet ligger endast fem minuter från hans hem.

- Tiden visar hur det utvecklas. Nu i början kan det vara att det är lite dyrt, säger han.

Stängt för allmänheten under sommaren

Badet är öppet för allmänheten mellan september och maj. Juni, juli och augusti är det enbart öppet för aktieägare.

- Badet i Kasnäs finns i närheten och så har många semester under sommaren. Men tyvärr är havsvattnet kallt på sommaren, vilket är speciellt tråkigt för barnen, konstaterar Katja Keinänen.

¤ personer klipper ett rött band.
Badet invigdes med bandklippning. ¤ personer klipper ett rött band. Bild: Yle/Tove Virta Hangö,Västnyland,invigningar,badanläggningar,Sture Söderholm,Jouko Kavander,carola lindholm

Förutom spaet har också caféet och avdelningen med skönhetstjänster öppnat. Däremot tar det ännu en tid tills exempelvis restaurangen och yogasalen är färdiga att tas i bruk.

En del av konceptet är också att rehabilitera idrottare.

En officiell öppning ska hållas i maj.

Läs också