Hoppa till huvudinnehåll

April, april från Rundradion

Dormiskop, stereoljud i vatten, tråkig tv, en apparat som odlar murklor och lyssnarnas egna skämt. I tidningarnas spalter är det vanligt med aprilskämt, men de har också förekommit i radion och teven.

Söndagsöppet vitsar ordentligt på aprildagen. Leif Jakobsson och Karl Sahlgren berättar om en ny uppfinning de har fått av en tittare. Med hjälp av vatten och slangar kan man skapa stereoljud och se Söndagsöpppet i stereo. Om man tycker det inte ser vackert ut kan man dessutom sätta ner några påskliljor i burken med vatten.

Hur uppstod aprilskämt?

Forskningen har inte kunnat enas om varför just första april blev en skojardag.

Traditionen att skoja och skämta med varandra på våren har långa anor. Redan de gamla romarna och hinduerna firade ljuset och våren med skoj och karneval.

En teori om varför det blev just aprilskämt är att Frankrike den första april 1582 bytte till den gregorianska kalendern. Då kom man att skoja mycket med dem som fortsatte räkna enligt den julianska kalendern. Under medeltiden firade vissa nyår den 25 mars, ibland fram till den 1 april. Då drev de som firade nyår den 1 januari med dem som firade i mars-april.

Man tror att de första april-skämten kom till Sverige, och därmed Finland, i mitten av 1600-talet. Skämtet gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden - till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.

Källa: Intervju med Carola Ekrem i Min Morgon
Wikipedia

Buuklubbs-Johannes berättar att cheferna har förbjudit allt roligt i teven. Man får inte se på filmer, utan måste städa i stället.

April, april, din dumma sill,
jag kan lura dig vart jag vill!

I Min Morgon påstår skådespelare Fabian Silén att han börjat med en Nasa-diet för att inte skada grönsaker. I den äter man bara piller. Matilda Gyllenberg lyssnar intresserat, men Eva Kela kan inte hålla masken alls, utan börjar gapskratta hela tiden.

Sedan berättar Carola Ekrem, som är arkivarie på Folkkultursarkivet vid Svenska Litteratursällskapet, om traditionen kring aprilskämt. Carola Ekrem säger att det inte är klart när aprilskämt uppstått, men våren har alltid varit karnevaltid då man utmanar makthavarna med skoj.

Aprilskämten har blivit en mediagrej. I synnerhet lokaltidningarna skojar ofta med sina läsare.

Aprilskämt är folkhumor, de bästa skämten är de som får en att känna sig lite stollig, men som man inte blir ledsen och besviken av. Ekrems personliga favoriter har varit när man skojat om ny teknisk apparatur.

Från 1967 får vi höra om en ny uppfinning, ett "dormiskop" som kan läsa drömmar och trolla bort mardrömmar. "Ett genombrott inom psykiatrin" kallar man det.

I radio Östnyland får vi höra om ett genombrott inom svampodlingen. Karl-Johan Tatti har revolutionerat odlingen.

Den första april 2008 avgick Ilkka Kanerva som utrikesminister. Christoffer Wiik ringer in och berättar om när kulturminister Gustav Björkstrand avgick och de på radion gjorde aprilskämt om det.

Det blev ett himla hallå - men roligt hade vi!

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.