Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen åkte på förlust i VM-premiären

Noora Räty.
Noora Räty räddade 17 skott. Noora Räty. Bild: EPA / All Over Press Noora Räty,räty

Det blev ingen revansch för damlejonen i öppningsmatchen i VM i Plymouth. Många utvisningar ställde till det för Finland mot Ryssland, som knep segern med klokt, defensivt spel.

Första perioden var Rysslands, de var klart aktivare och snabbare på skridsko genast från nedsläpp. Medan damlejonen var hela tiden steget efter.

Sakta men säkert började ändå Finland hitta tempot.

Sex minuter in i den andra perioden fick Riikka Välilä skottläge framför mål, som hon också utnyttjade. Michelle Karvinen fick pucken bakom det ryska målet och gav en snygg passning som Välilä kunde peta in i mål.

Många utvisningar

Damlejonen skulle undvika att dra på sig utvisningar, men det gick precis tvärtom. Finland tog sju utvisningar mot Rysslands fyra. Den sista och avgörande kom i den 57:e minuten.

Venla Hovi hann sitta av ungefär hälften av tiden innan Jekaterina Smolentseva satte in pucken och ledde Ryssland till seger.

Kanada nästa

Förlusten i öppningsmatchen påverkar inte Finlands avancemang, eftersom alla fyra lag i A-gruppen går vidare. De två bästa lagen går direkt till semifinal, medan grupptrean och gruppfyran möter B-gruppens bästa lag i kvartsfinal.

I följande gruppspelsmatch natten till söndag klockan 02.30 ställs Finland mot Kanada. Matchen sänds direkt på Arenan.

Finland - Ryssland 1-2 (0-0,1-0,0-2)
26.06 1-0 Välilä (Karvinen,Tapani)
42.19 1-1 Kadirova
59.10 1-2 Smolentseva (Vafina,Shibanova) PP

Målvakter:
Räty 6+1+10 = 17
Aleksandrova 4+9+12 = 25