Hoppa till huvudinnehåll

EBU hotar att stänga av Ukraina i framtiden

Julia Samojlova
Julia Samojlova Julia Samojlova Bild: All Over Press/ Tass/ Maria Antipina Eurovision Song Contest,Eurovision Song Contest 2017,Julia Samojlova

Europeiska radio- och TV-unionen EBU kräver att Ukraina i egenskap av värdland för Eurovision Song Contest tillåter att Ryssland deltar i tävlingen.

EBU hotar att stänga av Ukraina från tävlingen i fortsättningen, ifall inte Rysslands representant får resa till Kiev.

Rysslands bidrag i tävlingen framförs i år av 27-åriga Julia Samojlova.

Förra veckan belade Ukraina henne med ett treårigt inreseförbud eftersom hon har uppträtt på Krim som Ryssland ockuperar.

EBU:s chef Ingrid Deltenre skriver i ett brev till Ukrainas premiärminister att inreseförbudet är oacceptabelt.

Ukrainas vice premiärminister Vjatjeslav Kyrylenko säger för sin del att det är oacceptabelt att för Rysslands skull kräva ett sådant beslut av Ukraina.

Han upprepade att Ryssland får delta i Eurovision Song Contest bara om deras representant är någon som inte har brutit mot ukrainsk lag.

Eurovision Song Contest hålls i Ukrainas huvudstad Kiev i maj. Semifinalerna går av stapeln den 9 och 11 maj, och finalen hålls den 13 maj.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Beväpnad polis vid parad i London efter attacken i Manchester den 23.5.

  Forskare: Satsa på bättre spaning och civilförsvar mot terrorn

  "Terrorn ett faktum Europa får leva med"

  Europa måste inse att terrorhotet är ett ofrånkomligt faktum och fokusera på att gardera sig, säger en av världens mest ansedda terrorexperter David Kilcullen. Det är i praktiken omöjligt att förhindra alla attacker men det är möjligt att vara bättre förberedd, säger Kilcullen.

Läs också

Eurovision

Nyligen publicerat - Eurovision