Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk familj driver på Sydkinesiska havet - Åbos sjöräddningscentral håller kontakt med familjen

karta med det sydkinesiska havet och länder som omringar det.
Familjen är i sjönöd i närheten av Paracel-öarna. karta med det sydkinesiska havet och länder som omringar det. kartor,Spratlyöarna,Paracelöarna,Kina,Sydkinesiska havet,Filippinerna,Malaysia,Indonesien,Brunei,Vietnam,Taiwan

Gränsbevakningens sjöräddningscentral i Åbo har blivit kontaktad av en finländsk familj som befinner sig ombord på en segelbåt som driver i hårt väder på Sydkinesiska havet. Ombord på familjens segelbåt finns två vuxna och två barn.

Det meddelar sjöräddningscentralen i ett pressmeddelande.

Familjen ombord på segelbåten har hamnat i svårigheter på grund av det hårda vädret och den hårda sjögången.

Sjöräddningscentralen i Åbo meddelar att de har varit i kontakt med sjöräddningscentralen i Hongkong och försäkrat sig om att samma meddelande också har nått dem. Sjöräddningen i Hongkong hade då redan vidtagit åtgärder och också meddelat sjöräddningscentralen i Peking om det som pågår. Segelbåten befinner sig nära Paracel-öarna i de nordliga delarna av Sydkinesiska havet.

Sjöräddningscentralen i Åbo har fått ytterligare ett meddelande från segelbåten om att vädret har försämrats och att familjen har tvingats in i båten. Enligt skepparen ombord, som skickade meddelandet till Åbo, hålls båten med nöd och näppe upprätt.

Familjen uppger att de inte längre har lyckats få kontakt med de lokala sjöräddningsmyndigheterna. Men däremot har sjöräddningen i Åbo kunnat ge befälhavaren instruktioner om hur de ska bete sig ombord på segelbåten om situationen försämras ytterligare, berättar sjöräddningen i sitt pressmeddelande.

Förbindelserna mellan sjöräddningscentralerna i Hongkong och i Åbo fungerar, säger man vid sjöräddningscentralen.

Vid Hongkongs sjöräddningscentral meddelar man att man inte kommer att kunna sända en helikopter till platsen ifall ett sådant behov uppstår eftersom avståndet till segelbåten är alltför långt. Inga sjöräddningsfartyg patrullerar heller på området. I praktiken betyder det att bara handelsfartyg som rör sig i området kan hjälpa familjen ifall segelbåten hamnar i sjönöd.

Också familjen ombord på segelbåten har fått den här informationen. Vädret på området ser inte ut att försämras, men kommer att hållas lika dåligt de närmaste två dygnen, meddelar man vid sjöräddningen i Åbo.

Uppdaterat 15:03: rubriken ändrades till "Finländsk familj driver på Sydkinesiska havet - Åbos sjöräddningscentral håller kontakt med familjen". I den ursprungliga rubriken stod det att "Finländsk familj driver på Sydkinesiska havet - Åbos sjöräddningscentral enda kontakten familjen har". Familjen har de facto kunnat sända meddelanden via inmarsat-systemet också till Hongkong, däremot har sjöräddningen i Hongkong haft problem med att skapa radiokontakt till segelbåten. Åbos sjöräddningscentral fungerar därför tidvis som mellanhand mellan segelbåten och den lokala sjöräddningscentralen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland