Hoppa till huvudinnehåll

HS: Sannfinländska kandidater oftare brottsmisstänkta än andra

Fot som trycker ner en mans huvud mot golvet.
Kommunalvalskandidater har också gjort sig skyldiga till brott. Fot som trycker ner en mans huvud mot golvet. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press brott

Helsingin Sanomat har kartlagt hur många brott de kandidater som ställer upp i kommunalvalet har varit misstänkta för. Sammanlagt har åtal väckts för 544 misstänkta brott bland de över 10 000 kandidater som tidningen har undersökt.

De sannfinländska kommunalvalskandidaterna är klart överrepresenterade med 151 brottsmisstankar eller nästan 28 procent av fallen, fastän partiets kandidater bara utgör 11 procent av de uppställda kandidaterna i kommunalvalet. Men åtal har väckts mot kandidater från nästan alla partier, rapporterar HS.

Sannfinländska kommunalvalskandiater har särskilt ofta varit misstänkta för brott mot liv och hälsa, så som misshandel och i vissa fall grov misshandel. Enligt tidningen finns det 94 fall där åtal har väckts. Därefter följer rattfylleri och trafikbrott.

Den som har tyngst kriminell bakgrund är ändå kristdemokraten Sami Salonen som är uppställd för Paavo Väyrynens Terve Helsinki-lista. Salonen har tidigare dömts för dråpförsök och olaga hot till tre och ett halvt års fängelse.

Allmänt taget är kommunalvalskandidaterna något mer laglydiga än befolkningen i stort.

Yle Huvudstadsregionen har gjort liknande kartläggningar av brotten bland kommunalvalskandidaterna.

Kvällstidningen Iltalehti rapporterade förra veckan om ett fall i Letala där en kommunalvalskandidat visade sig vara dömd för 34 olika brott. 25 av brotten handlade om misshandel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes