Hoppa till huvudinnehåll

Hur mycket är ett liv värt?

Kvinna med sitt svårt undernärda barn på en klinik som upprättats av Afrikanska unionen i Somalias huvudstad Mogadishu
Global fattigdom och hunger kan botas - men du måste bli bättre på välgörenhet. Kvinna med sitt svårt undernärda barn på en klinik som upprättats av Afrikanska unionen i Somalias huvudstad Mogadishu Bild: EPA/STUART PRICE undernärd

Enligt Världshälsoorganisationens statistik dog 5,9 miljoner barn under 2016 av orsaker som kunde ha förhindrats eller botats. Bland annat det här vill den filosofiska rörelsen Effektiv altruism lösa.

Tänk dig att du är ute och går längs en å eller flod eller en sjö.

Plötsligt får du syn på ett barn i vattnet som kämpar för sitt liv. Barnet håller på att drunkna.

Skulle du hoppa i och rädda hen?

Tänk dig att du precis var på väg till en fin fest, och kläderna du har på dig är värda hundratals euro. Du skulle missa festen och förstöra kläderna.

Ett barns liv är mera värt än ett par hundra euro

Skulle du fortfarande hoppa i och rädda det drunknande barnet?

Förmodligen svarade du ja i båda fallen – ett barns liv är mera värt än ett par hundra euro. Det är din skyldighet att hjälpa.

Låt säga att barnet befinner sig långt borta i ett annat land, men faran för liv är detsamma och den tid och den kostnad du tar för att rädda det är samma som i fallet med det drunknande barnet.

Skulle du hjälpa barnet då?

Är ett barns liv mera värt när du har livet framför dig, än samma liv, fast på avstånd?

Det här är ett av exemplen som företrädare för rörelsen Effektiv Altruism, ofta förkortat EA, väljer att ta fram. Enligt den här filosofin är det din skyldighet som medmänniska att donera en avsevärd del av din inkomst till att hjälpa de som har det sämre ställt och att minska lidandet i världen. Och att donera rätt.

Pengar ger inte lycka - att göra gott gör det

Aktivist sitter på stol och kastar leksakspengar i luften.
Can't buy me love. Eller lycka för den delen. Aktivist sitter på stol och kastar leksakspengar i luften. Bild: EPA/HANNAH MCKAY Oxfam,pengar,skatteparadis,skattesmitning

Utöver att jobba för mänsklighetens väl, ligger rörelsens fokus även på att motarbeta lidandet för djur inom den industriella köttproduktionen. De vill även forska och hitta lösningar för kommande potentiella hot som klimatförstöring, astronomiska katastrofer (som t.ex. asteroidnedslag) och oreglerad artificiell intelligens.

Jag tror att många känner att de vill göra stor skillnad i världen, men det kan vara svårt att veta vad som faktiskt gör det. - Erik Engelhardt

Effektiv Altruism består av två komponenter. Altruismen är det självuppoffrande givandet.

Enligt en av grundarna till rörelsen, den australiensiska filosofiprofessorn Peter Singer, måste vi som människor bryta oss loss från det sätt vi ser på framgång.

Filosofen Peter Singer
Peter Singer ser det som vår plikt att hjälpa mänskligheten. Filosofen Peter Singer Bild: Seth Lazar / Peter Singer Peter Singer

Singer menar att vår lycka och vår materiella välfärd inte har så mycket att göra med varandra som vi tror – när vi uppnått en viss ekonomisk stabilitet så tillför mera pengar och saker inte mycket.

Peter Singers kollega William MacAskill, skotsk filosofiprofessor, menar att lycka består av närhet till vänner och familj och en känsla av syfte med livet – övergripande mål som sträcker sig bortom våra dagliga rutiner.

Som att göra världen bättre. För som många som möjligt.

Brödkö Helsingfors
Heikki Hurstis matutdelning ger många en bättre tillvaro. Brödkö Helsingfors Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen veikko hursti

Erik Engelhardt från Stockholm har varit aktiv i rörelsen i ungefär tre år. Han är ordförande för studentföreningen Effektiv Altruism KTH i Stockholm. Han har varit med och arrangerat träffar och sammankomster med andra EA-grupper i landet. I Sverige finns ett antal studentföreningar och en central grupp som koordinerar EA-rörelsen.

- Jag snubblade in på en TED Talks-video av Peter Singer. Det var något som knöt an hos mig. Jag hade själv länge funderat på vad man kunde göra för att hjälpa så många som möjligt. Och så insåg jag att det fanns andra som tänkte på samma saker, och som hade forskat mycket mera i det.

Var hamnar mina donerade pengar?

Eriks tankar om att hjälpa så många som möjligt leder till den andra delen av Effektiv Altruism - effektivitet.

Erik Engelhardt
Erik leder diskussionsgrupper och organiserar träffar för folk intresserade av effektiv altruism Erik Engelhardt Bild: Erik Engelhardt Kungliga Tekniska högskolan,Effektiv altruism,erik engelhardt

När Peter Singer presenterar tankeexperimentet med det drunknande barnet och barnet på avstånd för sina studenter påpekar han för dem att de de facto har möjlighet att rädda liv även långt borta – genom välgörenhetsorganisationer.

En hand lägger i ett kvitto i en låda.
Välgörenhet är i sig gott, men ineffektivt, säger EA-rörelsen En hand lägger i ett kvitto i en låda. Bild: Yle / Hanna Othman s-market i näse

Här, säger Singer, brukar invändningen vara att det är svårt att veta om man kan lita på organisationerna – går pengarna till rätt instans, hur mycket av pengarna försvinner på vägen och så vidare.

Och det är just det Effektiv Altrusim-rörelsen vill komma åt. De har genom samarbete med GiveWell, en organisation som skärskådar välgörenhetsorganisationer, kommit fram till att det finns ett mycket litet antal välgörenheter som fördelar sina resurser på ett sådant sätt att de bidrar till mest nytta för maximat antal.

- Det kan ju uppstå diskussioner om vad som är effektivast, säger Erik Engelhardt. Man måste göra grundantaganden. Om man tycker att djur har ett etiskt värde så kan ju organisationer som fokuserar på djurens rätt vara mera effektiva än de som fokuserar på global fattigdom.

Men det här är bara en del. William MacAskill och Toby Ord, båda grundare till Effektiv Altruism-grupper, hävdar att det inte bara räcker att donera i sig.

Ju mera du tjänar, desto fler räddar du

Gruppen ”Giving What we can” – uppmuntrar dig att förbinda dig att ge bort minst 10 procent av din inkomst av arbete fram till pensionen, till välgörenheter som gör det de ska. Om du är studerande räcker det med att du förbinder dig till att ge bort 1 procent fram till dess att du får ett arbete.

Man i ett hav av pengar.
Oavsett om du simmar i pengar eller inte så bör du ge bort 10% Man i ett hav av pengar. Bild: Yle/Malena Holmström ekonomi,pengar,Yle X3M,sedlar

Om en person tjänar i genomsnitt 20 000 euro per år bör hen alltså donera 2000 euro av det till välgörenhet.

- Det är sist och slutligen inte en så jättestor uppoffring, menar Erik. Man kan ju fortfarande bo var man vill och köpa nya grejer rätt ofta. Jag brukar själv inte få så mycket ut av nya, flashiga mobiler. Jag kommer förmodligen att sätta ett tak på hur mycket jag får spendera per månad och sedan donera allt utöver det.

En annan av grupperna, 80 000 hours, finns till för att hjälpa den som vill bli en effektiv altruist att bli riktigt effektiv genom att välja rätt karriär. Med det här menas en karriär som ger dig en så bra inkomst så möjligt baserat på dina färdigheter och intressen.

Ju mera pengar du tjänar, desto mera pengar kan du donera
Bill Gates
Bill och Melinda Gates driver ett av världens största välgörenhetsorganisation Bill Gates Bild: EPA/ANINDITO MUKHERJEE bill gates

William MacAskill hävdar att du gör mera nytta för världen genom att bli en bankir eller börshaj på Wall Street än som välgörenhetsarbetare.

Tanken är att ju mera pengar du tjänar, desto mera pengar kan du donera du till välgörenhet. Bill och Melinda Gates brukar lyftas fram som ett gott exempel på välbärgade filantroper.

Men det är inte bara pengar som räknas, menar Erik:

- EA-rörelsen brukar förespråka Earning to give-strategin, att man ska donera så mycket man kan, men forskning kan också göra nytta om man forskar i saker som hjälper många, till exempel vaccinationer eller statistik som gör välgörenhet mera effektiv.

Elitistiskt, kalkylerande och omänskligt?

Deras sak må vara behjärtansvärd, men Effektiv Altruism-rörelsen har utsatts för en hel del kritik också.

Dels kritiserar man att rörelsens kontroll av välgörenhetsorganisationer bara fokuserar på de stora aktörerna som varit aktiva i många år. Det exkluderar många nystartade organisationer, som kan vara hur effektiva som helst med de medel de har, men är för små för att tas med.

Kritiker vänder sig också mot tanken på att ett välbetalt jobb skulle vara det viktigaste för en etisk rörelse eftersom högbetalda yrken inom ekonomi inte generellt brukar anses gå hand i hand med värderingar som främjar fattiga och sjuka och utsatta.

Börsmäklare följer med kursen på flera dataskärmar
Börsmarknaden ses sällan som givmildhetens högborg. Börsmäklare följer med kursen på flera dataskärmar Bild: EPA börskurser

Dessutom faller tanken på maximerad nytta inte alltid i god jord. Ett av exemplen som dyker upp i samband med EA-rörelsens effektivitetstankar är att en blind person som får hjälp av en blindhund kostar en viss summa som skulle kunna användas för att istället bota 1000 personer som lider av trakom och som orsakar blindhet. Man ställer alltså förbättrad livskvalitet hos en blind person mot tusen personer som kan bli blinda.

Ett sätt att fokusera sin framtid

Oavsett kritiken har Effektiv Altruism-rörelsen ökat i popularitet under åren och har verksamhet världen över, bland annat i Sverige men även i Finland.

För Erik känns fortsatt engagemang i filosofin rätt:

- Jag tror att många känner att de vill göra stor skillnad i världen, men det kan vara svårt att veta vad som faktiskt gör det. Många går in i en karriär utan att sedan fundera så mycket på det. Och då är det skönt att kunna ha andra att diskutera det med, på djupet. Jag försöker själv hålla dörrarna öppna. Jag pluggar till civilingenjör med inriktning datateknik. Det gör att jag kan ta ett jobb med hög lön hos något stort företag, men jag kan också gå in för forskning i till exempel statistik eller AI-teknik.

Det är viktigt, menar både Erik och andra förespråkare för EA-rörelsen att det man gör är något som känns intressant, annars riskerar altruismen att förvandlas till ett tvång, vilket inte är meningen.

Artiklen uppdaterad 6.4.2017 Det angavs ursprungligen i texten att EA-rörelsen samarbetar med Charity Navigator. Det rätta ska vara organisationen GiveWell. Det här är nu korrigerat.