Hoppa till huvudinnehåll

Ligaprogrammet sågas: ”Jag hatar det ur mitt hjärta”

HJK och SJK hör till fotbollsligans största mästarkandidater.
HJK och SJK hör till fotbollsligans största mästarkandidater. HJK och SJK hör till fotbollsligans största mästarkandidater. Bild: Yle/Tomi Hänninen HJK Helsingfors,Seinäjoen Jalkapallokerho

Fotbollsligans matchprogram är som ett brokigt lapptäcke som ingen vinner på. Det spelas ligafotboll under samtliga veckodagar. Tabellen kommer att vara haltande från första början.

– Jag hatar det här rådande systemet ur mitt hjärta, konstaterar Yle Sportens Antti Koivukangas i radioprogrammet Slaget efter tolv (lyssna på hela sändningen längst ner i artikeln).

– Om det är någonting som jag som fotbollsvän gillar är det känslan av att det finns en omgång och en helhet. En helhet som BBC Match of the Day kan titta tillbaka på och kolla att det här hände i dag: vad betydde det? vem är på gång? vem går bra just nu?

Koivukangas lyfter fram Tysklands Bundesliga som ett praktexempel där omgångarna spelas enligt ett klart mönster.

– Du har fredagsmatcherna, du har lördagsomgången, du har två söndagsmatcher och du vet precis när matcherna spelas. Så bygger du som supporter, som mediebolag, som marknadsföringspartner upp närvaron i de här sammanhangen. Du har en fast förankring som du vet hur den fungerar.

Olivier Giroud nickar in 3-3 förbi Artur Boruc, Bournemouth-Arsenal, januari 2017.
Ute i fotbolls-Europa är praxis i allmänhet fasta matchdagar. Olivier Giroud nickar in 3-3 förbi Artur Boruc, Bournemouth-Arsenal, januari 2017. Bild: All Over Press fotboll,Premier League,Arsenal FC,Olivier Giroud,Artur Boruc

– Du har ingen aning om hur det fungerar i Finland, när du ska gå på match. I produktionssyfte fick jag en fråga av en människa inom bolaget: hur är det på söndagar, behöver ni referera några VPS-matcher i radio då? Jag gick igenom hela kalendern för att hitta när de överhuvudtaget spelar hemmamatcher, spelar de på en enda söndag?

– Samtidigt som jag gjorde det skrattade jag för mig själv och konstaterade att det här är ju fullständigt vansinnigt!

På torsdagens stora fotbollsligainfo i Helsingfors hyllade Bollförbundets tillfälliga ordförande Markku Lehtola ligans matchprogram som enligt honom tagit klubbarnas önskemål i beaktande på ett ypperligt sätt, speciellt med tanke på lagens möjligheter att klara sig i kvalen till de europeiska cuptävlingarna.

– Att det kommer rockader på grund av yttre förhållanden eller europacuper, det är fullständigt naturligt. Titta på England till exempel där man fortsättningsvis måste spela i kapp, men grundtanken måste ju någonstans vara att du erbjuder en attraktiv produkt, ett paket, en helhet. Det gör vi inte i Finland just nu, anser Koivukangas.

Problemet ligger i klubbarnas önskemål

Den tidigare ligaspelaren Mathias Lindström är minst lika kritisk som Koivukangas till ligans matchprogram.

– Vi är bra på att ordna massevenemang och organisera stora händelser men det här med serieprogram är vi inte bra på i det här landet; inte i fotboll, inte i handboll och inte i ishockey.

– Det stora problemet när det gäller fotbollen är att försöka ta klubbarnas önskemål i beaktande. Till och med i länder som England eller Sverige behöver man kanske inte fråga efter klubbarnas önskemål utan man bestämmer att här spelar vi och vi vet att det kommer folk hit.

Mathias Lindström.
Mathias Lindström vill se enhetligare omgångar. Mathias Lindström. Bild: Yle/Patrick Stenbacka Mathias Lindström,mathias lindström

I Sverige börjar och slutar serien ungefär samtidigt som i Finland. Där har man enhetliga omgångar som i huvudsak är uppbyggda kring veckosluten. I Sverige haltar tabellen inte ifall europacupmatcher eller vädret inte ställer till det.

– I Finland känns det lite som att ”jaha, det är lopptorg i Vasa på lördag, då kommer det mycket folk och då måste det vara match just den dagen”. Då blir det lite svårt att göra ett program, påpekar Lindström.

– Från publikens synvinkel ska det bli en rutin att gå på fotbollsmatcher. Då måste man veta att ”jaha, antingen på torsdag eller söndag är det match, då går jag”.

Läste matchprogrammet och grät

Maria Nisula har rapporterat från IFK Mariehamns matcher i Yle Puhe i flera års tid. Till skillnad från tidigare somrar kommer hon inte att bosätta sig i Mariehamn i år, utan pendlar från Karleby.

Yle Puhe sänder från färre fotbollsligamatcher än tidigare då programmet ser ut som det gör. Dagar då det spelas en eller två matcher blir det inga Jalkapallokierros-sändningar.

– Tyvärr blev det så att jag grät och läste den där listan. Det var matcher här och där, två matcher här och en där. Först då man tog till sig hela programmet såg man hur sorgligt det är.

– Man får vara en ”heavy user” på riktigt för att hänga med. Det är matcher nästan varje dag, konstaterar Nisula.

Fotbollsligan inleds nästa veckas onsdag med två matcher: HJK – VPS och SJK – FC Lahti. Hela matchprogrammet hittas på fotbollsligans webbplats.

Lyssna på Slaget efter tolv om herrarnas fotbollsliga här: