Hoppa till huvudinnehåll

Rykten om "självmordsspelet" Blue Whale oroar unga och föräldrar

Pojke sitter med telefon på trappa.
"Självmordsspelet" Blue Whale sprider sig huvudsakligen via sociala medier. Pojke sitter med telefon på trappa. Bild: Gaelle Marcel/Unsplasch självmord,smarttelefoner,spelande

Rykten om det så kallade "självmordsspelet" Blue Whale sprider sig på internet och nådde Finland för några veckor sedan. Spelet uppmanar till självdestruktiva handlingar och väcker oro bland ungdomar och föräldrar.

Enligt polisen är detta ett fenomen som bör tas på allvar.

Ungdomarna Arttu, 16 år, Jemina, 14 år och Ella, 14 år om Blue Whale, pratar om det så kallade "självmordsspelet" som nu har påträffats i Finland:

- Det är onödigt och absurt spel, som får människor att göra hemska saker åt sig själva.

- Det fick min kompis att skära upp sina handleder.

- Speciellt med tanke på dem som redan lider av depression och sedan skadar sig själva på grund av ett spel, så är det ju hemskt.

Spekulationer om en eventuell koppling mellan "spelet" och ett ökat antal självmord bland ungdomar har cirkulerat i medierna. Något sådant samband har ändå inte konstaterats, skriver bland annat Tivi och Snopes.

Ett spel om liv och död

Blue Whale härstammar antagligen från Ryssland och har blivit ett världsomfattande fenomen, huvudsakligen genom spridning via sociala medier.

Blue Whale är ett utmaningsspel, där deltagaren ska klara av olika uppgifter under 50 dagars tid. Det kan till exempel handla om att skära sig, se på råa skräckfilmer, hoppa ner från en byggnad eller att lägga sig mitt på en bilväg.

Om deltagaren klarar sig ända till slutet är den sista utmaningen att försöka ta livet av sig själv.

Det gäller att vara lyhörd och intressera sig för vad som försiggår i de ungas värld.― Christian Wentzel, Aseman Lapset

Blue Whale fungerar genom grupper på sociala medier, där medlemmarna dagligen mottar nya utmaningar. Det handlar alltså inte om ett datorspel eller en mobilapplikation som går att ladda ned, skriver Nationella audiovisuella institutet Kavi i ett gemensamt pressmeddelande med Mannerheims barnskyddsförbund och Rädda Barnen rf.

Organisationerna manar gemensamt till lugn både i medier och bland föräldrar, i förhållande till rapporteringen om Blue Whale och liknande internetfenomen som kan skrämma barn och unga.

Polisen följer med vad som pågår

Förra veckan varnade polisinrättningen i Östra Nyland om det så kallade spelet på sin Facebooksida, och uppmanade föräldrarna att vara på sin vakt. Informationen sändes också ut i skolornas Wilmasystem.

Enligt kriminalkommissarie Santeri Sivonen har endast ett konkret fall som gäller spelet uppgetts åt polisen. Det var från en grundskola i Vanda, där information om spelet förorsakat ångest bland elever.

Det är ändå oklart ifall någon faktiskt har deltagit i Blue Whale-utmaningar i Finland. Polisen har i alla fall inte kännedom om något sådant.

Vi försöker så långt som möjligt minimera skadorna som Blue Whale kan tänkas förorsaka.― Kriminalkommissarie Santeri Sivonen

Sivonen poängterar att polisen är medveten om situationen och tar till åtgärder vid behov. Enligt honom är det ett fenomen som bör tas på allvar, trots att det ännu är nytt i Finland och dess existens fortfarande är oklar.

- För tillfället följer vi med vad som pågår. Det viktiga är att folk ska kunna känna sig trygga, och vi försöker så långt som möjligt minimera skadorna som det här kan tänkas förorsaka, säger Sivonen.

"Lyssna på de unga"

Christian Wentzel, verksamhetsledare för Aseman Lapset, tycker att dialogen mellan föräldrar och ungdomar nu spelar en allt större roll.

christian wentzel, verksamhetsledare på stationens barn, 2015
Det är viktigt att vuxna har koll på vad som sker i de ungas värld, tycker Christian Wentzel. christian wentzel, verksamhetsledare på stationens barn, 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan christian wentzel

- Många unga kommer i dag i kontakt med en hel del tjafs som finns på nätet. Det är viktigt att vuxna, både föräldrar och de som jobbar med unga, är medvetna om vad som finns därute, på internet och sociala medier. Det gäller att vara lyhörd och intressera sig för vad som försiggår i de ungas värld, säger Wentzel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ingången till barnpsykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.

  Barnpsykiatriska avdelningen vid VCS får ha kvar dygnetruntvård

  Centraliseringsförslag väckte kritik och skepsis.

  Dygnetruntvården vid den barnpsykiatriska avdelningen vid Vasa centralsjukhus får fortsätta som förr. I regeringens förslag till centralisering av vården skulle vården ha koncentrerats till universitetssjukhusen.

 • Ett bildcollage med tre bilder, två av byggnader och ett av järnvägsspår, och ovanpå det en grafisk bild av en ordförandeklubba samt grafiska personfigurer med procenttecken på sina magar.

  SDP bildade koalition med småpartier i Raseborg

  Koalition 17 vill ha bredare axlar.

  SDP i Raseborg bildar tillsammans med Samlingspartiet, Vänsterförbundet och Sannfinländarna ett samarbete kallat koalition 17. SDP:s Nina Wessberg säger att det handlar om att ha en bättre förhandlingsposition mot De gröna och SFP som har ingått samarbete.

 • Rysslands respektive Finlands barnombudsman, Anna Kuznetsova och Tuomas Kurttila

  Ryssland och Finland ska samarbeta i barnskyddsfrågor

  Rysslands barnombudsman begraver stridsyxan.

  Barnombudsmännen sken i kapp med solen i Helsingfors på tisdagen. Ryska barnombudsmannen Anna Kuznetsova besökte under sin första utlandsresa Finlands barnombudsman Tuomas Kurttila. De forna barntvisterna verkade vara ett minne blott.

 • Lojo sjukhus

  Lojo kan få tandvårdsjour på veckoslut

  Tandvårdsjour planeras i Lojo sjukhus.

  Snart behöver kanske Lojoborna och Sjundeåborna inte längre åka till Helsingfors för att få tandvård under veckoslut och helger. Lojo stad förhandlar med Lojo sjukhus om att öppna en jourenhet för tandvård i anslutning till Lojo sjukhus.

 • Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler.

  FNB: Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler

  Tar över tjänsten vid årsskiftet.

  Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir enligt FNB:s uppgifter ny justitiekansler. Enligt FNB:s uppgifter tar Pöysti över tjänsten först vid årsskiftet.

 • Barn leker på gata strax efter slaget om Tammerfors 1918.

  Ny pjäs speglar två unga kvinnors liv i Ekenäs 1918

  Den nyskrivna pjäsen 18 bygger på boken Projekt Ines.

  Kulturhuset Karelia i Ekenäs fortsätter göra teatersatsningar för ungdomar. I höst börjar repetitionerna för musikteatern 18 som utspelar sig under finska inbördeskriget.

 • Afghansk säkerhetspersonal står utanför det hus i Kabul som attackerades 21.7.2017. En tysk kvinna och en afghansk vakt dödades och en finländsk kvinna kidnappades.

  Utrikesministeriet: Ogrundade fakta i kidnappningsrapporteringen

  Felaktiga uppgifter är en säkerhetsrisk för den kidnappade.

  Utrikesministeriet meddelar att det inte finns något nytt att berätta om den finländska kvinnan som kidnappades i Kabul. Samtidigt påtalar man att fel i medierapporteringen kan utgöra en risk för den kidnappade.

 • Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen.

  TE-tjänsternas framtid oroade i riksdagen

  Otaliga frågor ännu öppna med de nya landskapen.

  Riksdagen var djupt oenig om grundandet samt finansieringen av de nya landskapen. Oppositionen oroade sig under tisdagens debatt speciellt över hur det går med TE-tjänsterna i framtiden.

 • Christoffer Strandberg och Oskar Sandqvist poserar framför en vägg.

  Christoffer hjälper ungdomar att sikta rätt i livet

  Dreams hjälper unga att nå sina drömmar.

  ”Följ dina drömmar” kan låta som en utnött klyscha, något man bara säger. Men Christoffer Strandberg och projektet Dreams försöker få unga att sträva mot något och på riktigt tro på sig själva. Något som kan kännas näst intill omöjligt i högstadieåldern.

 • Tomma ölburkar.

  Alkohollagens öde fortfarande oklart

  Ingen kompromiss i regeringspartiernas förhandlingar.

  Representanter för regeringspartierna lyckades inte på tisdagen komma överens om hur helhetsreformen av alkohollagstiftningen ska föras vidare. Centerns Annika Saarikko säger till Yle att det inte finns något kompromissförslag ännu.

 • Jonas Jungar

  Jonas Jungar: Terror mot barn och unga får aldrig bli det nya normala

  "Är vi rädda så har de vunnit".

  Nej, inte igen! Var det den kollektiva reaktionen i morse då nyheterna om Manchester kablades ut? Eller har vi blivit så avtrubbade efter alla lastbilar, knivmän och självmordsbombare att vi uppfattar dådet som bara ett i raden? Yle Nyheters redaktionschef Jonas Jungar skriver om cynismen och rädslan som inte får ta över.