Hoppa till huvudinnehåll

Venezuelas högsta domstol backar från sitt "kuppförsök"

Den oppositionella kongressledamoten Amelia Belisario drabbar samman med kravallpolis utanför högsta domstolen i Caracas 30.3.2017
Den oppositionella kongressledamoten Amelia Belisario drabbar samman med kravallpolis utanför högsta domstolen i Caracas 30.3.2017 Den oppositionella kongressledamoten Amelia Belisario drabbar samman med kravallpolis utanför högsta domstolen i Caracas 30.3.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Högsta domstolen i Venezuela backar från sitt kontroversiella beslut om att överta den lagstiftande makten från parlamentet. Meddelandet kom efter överraskande kritik från riksåklagaren.

Om man ska tro meddelandet på högsta domstolens webbplats så har HD nu gett upp det som den venezuelanska oppositionen beskrivit som ett kuppförsök.

Redan på fredag kväll uppmanade landets socialistiske president Nicolás Maduro domstolen att omvärdera beslutet. I det skedet trodde oppositionen inte på hans ord.

torsdagen beslutade Venezuelas högsta domstol, som stöder Maduro, att överta den lagstiftande makten från kongressen. Det utlöste enorma protester både i Venezuela och utomlands.

På fredagen riktade landets riksåklagare Luisa Ortega överraskande kritik mot högsta domstolen. I ett tal på statlig tv sade hon att HD-beslutet bryter mot konstitutionen.

Ortega sade att det är hennes "oundvikliga historiska skyldighet" att fördöma HD:s beslut som en "spricka" i den konstitutionella ordningen.

Det var anmärkningsvärt eftersom riksåklagaren länge varit allierad med landets socialistiske president.

Maduro påstod att konflikten mellan HD och kongressen är "löst"

Medan demonstrationer rasade på gatorna i huvudstaden Caracas samlades Venezuelas säkerhetsråd under ledning av president Maduro.

Efter mötet uppmanade säkerhetsrådet landets högsta domstol att se över sitt beslut att överta kongressens makt.

I ett tv-tal på statlig TV sade Maduro att konflikten mellan högsta domstolen och kongressen var löst. Han själv gav inga detaljer om hur den lösningen såg ut.

- Vi uppmanar HD att se över sina beslut, sade vice president Tareck El Aissami som talade efter Maduro.

Maduro har inget förtroende hos oppositionen

Flera oppositionsledare var snabbt ute och uttryckte sin misstro mot Maduro. De har beskrivit HD:s beslut som en statskupp och trodde inte att Maduro är beredd att ge efter.

Oppositionen hade kallat till massdemonstrationer senare på lördagen.

Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid en demonstration mot imperialism i Caracas 9.3.2017.
Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid en demonstration mot imperialism i Caracas 9.3.2017. Venezuelas president Nicolás Maduro talar vid en demonstration mot imperialism i Caracas 9.3.2017. Bild: EPA/CRISTIAN HERNANDEZ Nicolas Maduro,Venezuela

Den förenade oppositionen vann en jordskredsseger i valet 2015 och kontrollerar kongressen.

Efter valsegern lovade oppositionen att avsätta Maduro med hjälp av en folkomröstning, men det har inte lyckats och i stället har parlamentet förlorat sin makt.

Högsta domstolen har redan tidigare ogiltigförklarat alla parlamentsbeslut, efter att oppositionen vägrade att sparka tre ledamöter som anklagas för valfusk.

Venezuela har befunnit sig i en djup politisk och ekonomisk kris de senaste åren. Bristen på mat och mediciner är nu skriande och inflationen i landet tros vara den högsta i världen.

Texten och rubriken skrevs om kl.16.50 när nyhetsbyråerna rapporterade att högsta domstolen backat från sitt beslut.

Läs också