Hoppa till huvudinnehåll

Bob Dylan svårflörtad i Stockholm – kommenterade inte Nobelpriset

Bob Dylan kom sent omsider till Stockholm för att motta priset. Detta är i alla fall en arkivbild.
Bob Dylan kom sent omsider till Stockholm för att motta priset. Detta är i alla fall en arkivbild. Bob Dylan kom sent omsider till Stockholm för att motta priset. Detta är i alla fall en arkivbild. Bild: EPA / Jim Lo Scalzo Bob Dylan,Nobelpriset i litteratur

Sent omsider kom sångaren och författaren Bob Dylan till Stockholm för att avhämta sitt Nobelpris i litteratur. Svenska Akademien bekräftade att Dylan kom för att ta emot sin medalj och sitt diplom igår.

Sveriges Television uppger att Dylan hade krävt att ingen fotografering fick ske under träffen. Det hade varit ett villkor för att mötet mellan Svenska Akademien och Dylan blev av.

Bob Dylan kom inte till prisutdelningen i december i fjol. I stället sände han sångerskan Patti Smith till Stockholm. Enligt reglerna måste Nobelpriset på åtta miljoner svenska kronor, eller cirka 840 000 euro, avhämtas inom ett halvår.

Efter att Dylan hade mottagit priset höll han en konsert i Stockholm, men vid sidan av sången teg pristagaren. Han yttrade inte ett enda ord mellan låtarna.

Bob Dylan avslutade den knappt två timmar långa konserten igår med sången ”Why Try to Change Me Now” och ett leende.

Det väckte en del rabalder i höstas då det blev klart att Dylan tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det var första gången som sångtexter belönades. Svenska Akademiens motivering löd: Bob Dylan som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen.