Hoppa till huvudinnehåll

"Cancer fanns inte på kartan"

Sofia Storsjö
Sofia Storsjö Bild: Yle/Sus Productions #prataomcancer

Förra våren var skön. Sofia M Storsjö väntade sitt första barn och semestern hägrade. Hon hade ett födelsemärke på benet som växte, men tänkte att det inte var något farligt.

Hennes man övertalade henne att visa det för en läkare. Födelsemärket togs bort och paret åkte iväg på semester.

- Då vi kom hem hade jag fått ett brev, berättar Sofia. Det visade sig att födelsemärket innehöll melanom, men jag tänkte att de har ju tagit bort den där biten så det är inte något farligt nu.

Nytt brev på posten

Kort därefter fick Sofia ett nytt brev med kallelse på sjukhuset. Hon tänkte sig en kontroll där de skulle säga att allt såg bra ut, men när hon kom dit fick hon veta att en operation väntade redan följande vecka.

- Det var jättesnabba ryck, säger Sofia. Jag var helt hysterisk när jag satt där i läkarrummet, jag var ju inte alls förberedd på det här. Jag bara grät. Jag skulle ju vara hemma och fixa i ordning för babyn, vika kläder och ta det lugnt de där sista två veckorna. Så det var nog chockerande minst sagt.

Cancer hade för Sofia varit något som drabbar allt fler, men att hon själv skulle få sjukdomen fanns inte på kartan.

Operation som höggravid

Hudcancern melanom hade hon hört var den värsta typen av hudcancer och nu skulle en operation för att få bort allt genomföras på henne som höggravid.

- Jag försökte göra en pakt med babyn i magen att han skulle komma ut lite fortare så jag skulle slippa operation, skrattar Sofia. Det är klart den hade blivit av ändå, men jag var

inte riktigt redo och jag hade så mycket hormoner i kroppen.

Operationen förde med sig att Sofia fick vad hon kallar en ”grop” på benet. Hösten fylldes av sårvård, men också av att lära känna sonen Aron som klarade mammas operation och kom till världen strax efter.

Graviditeten aktiverade cancerceller

Cancerbeskedet var tufft för Sofia. Med alla hormoner i kroppen och tankarna på barnet hade hon svårt att förstå att cancercellerna hade rotat sig i födelsemärket, trots att vårdpersonalen förklarade exakt för henne hur de skulle gå tillväga för att få bort cancern. Kirurgen som opererade Sofia sa att det var graviditeten som aktiverat cancercellerna.

- Då jag fick diagnosen blev jag rädd att jag inte har skött mig och smörjt in mig tillräckligt med solkräm, säger Sofia. Om det var graviditeten som pushade fram cancern så känns ju beskedet också hemskt, vi får fundera om vi vågar bli gravida på nytt senare i livet.

Redaktörer: Tommy Wallin och Susanne Skata/ Sus Productions

Hur fick du eller din närstående beskedet om cancer? Dela med dig av din berättelse om cancer på sociala medier under #prataomcancer eller skriv till oss genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Berätta din historia!

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa