Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen jämför sig med juniorhjältarna: ”Ingen viker ner sig”

Noora Räty, OS 2014.
Noora Räty är enligt många världens bästa målvakt. Noora Räty, OS 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Noora Räty

Vi ska tro så mycket att också taklampan börjar tro, hälsade Noora Räty sina lagkamrater inför Finlands historiska seger över Kanada i ishockey-VM.

För första gången genom tiderna förlorade Kanada mot en annan nation än USA på antingen VM- eller OS-nivå. Nationen som lyckades med bedriften var Finland, som i natt tog segern med 4-3.

– Det här är en historisk seger också i den bemärkelsen att Kanada är ett fullständigt proffslag, medan vi inte har många proffs, påminner stjärnmålvakten Noora Räty i Yles intervju.

– Vi går på jobb helt som vanligt och klarar ändå av att spela jämnt med dem. Vi kan vara mycket stolta över vad vi lyckats med.

Räty motade 33 skott och hörde till Finlands stora segerarkitekter. Till kanadensisk press konstaterade hon efteråt att damlejonen ända till slut trodde på segern.

– Jag sa till flickorna i omklädningsrummet före matchen att "nu ska vi tro på vår seger så mycket att också taklampan där uppe börjar tro på det", formulerade hon sig.

”Kvittade vad motståndarna gjorde”

Finland har i dagsläget cirka 6000 aktiva kvinnliga ishockeyspelare och antalet stiger hela tiden.

Förbundskaptenen Pasi Mustonen betonade efter kampen processen Finland genomgått, och bland ungdomarna som klivit fram allt starkare finns Sanni Hakala som VM-debuterade mot just Kanada i fjol.

– Jag kände hela tiden att det blir en strålande match – och det blev det. Det här glömmer jag nog aldrig. Det är sällan man får chansen att slå Kanada, säger Hakala som öppnade VM-målkontot i första perioden.

Riikka Välilä, våren 2017.
Riikka Välilä har varit med om mycket. Riikka Välilä, våren 2017. Bild: Lehtikuva Riikka Sallinen

Finlands nestor Riikka Välilä, 43, drar paralleller till Finlands juniorlandslag som på hemmaplan vann ett bejublat VM-guld för ett drygt år sedan.

– Jag tänkte på juniorlejonen under matchens gång. Det kändes på något sätt som om det kvittade vad motståndarna gjorde – juniorlejonen kom ändå tillbaka.

I natt kvitterade Kanada den blåvita ledningen tre gånger om, men inte längre en fjärde. Välilä har vunnit fem VM-brons och ett OS-brons – men har kanske aldrig spelat i ett bättre landslag.

– Det är väldigt fint att vara med i ett lag där ingen viker ner sig, oavsett vad motståndaren gör, säger Välilä till Yle.

Ska inte backa

Finlands turnering fortsätter mot USA natten till tisdag. Värdnationen har inlett VM med att besegra Kanada med 2-0 och Ryssland med 7-0, medan Finland i premiären föll mot ryskorna med 1-2.

– Vi ska inte börja backa. Vi överraskade Kanada och satte stort tryck på deras backar, beskriver Räty matchplanen.

– Samma gäller mot USA, backarna är också deras svaga punkt, men nog fixar deras anfallare hem segern ifall vi ger dem utrymme.