Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonens otroliga kväll – historisk seger över Kanada!

Vilken otrolig hockeykväll! Damlejonen gjorde det omöjliga möjligt och slog Kanada med 4–3 i gruppspelet i ishockey-VM i USA. Ingen tappade tron, säger trotjänaren Riikka Välilä.

Kanada var förhandsfavoriten, har alltid varit. Men chefstränaren Pasi Mustonen har hela tiden trott på sin trupp.

– I botten ligger tron som äntligen finns i det finska damlandslaget att vi kan slå vem som helst när allt stämmer och alla är fokuserade, säger Mustonen i Yles svenska intervju efter kampen.

Kanada hade aldrig tidigare förlorat mot något annat lag än USA i VM-sammanhang. Nu lyckades Finland bryta sviten.

– Jag har spelat mot Kanada många, många gånger och aldrig vunnit i VM. Det känns riktigt, riktigt bra att vara en del av det här laget, säger erfarna Riikka Välilä.

Katt och råtta

Kanada dikterade tempot redan från början, men damlejonen hängde på. Finland gick upp i ledning i slutet av den första perioden när Sanni Hakala styrde in Susanna Tapanis passning bakom den kanadensiska keepern Emerance Maschmeyer.

Kanada kvitterade genast i följande anfall med en fullträff av lagkaptenen, stjärnspelaren Marie-Philip Poulin.

I början av den andra perioden nätade blott 17-åriga Team Kuortane-forwarden Petra Nieminen. Lukkos Susanna Tapani noteras igen för en assist. Men några minuter senare kvitterar Kanada igen.

Susanna Tapani, OS 2014.
Susanna Tapani hörde än en gång till Finlands bärande spelare. Susanna Tapani, OS 2014. Bild: EPA / All Over Press susanna tapani

Susanna Tapani, som fick ta emot priset som Finlands bästa spelare, hade ändå fler ess i bakfickan. Tapani nätade och Finland avslutade andra perioden i en knapp 3–2-ledning.

Vid det skedet bytte Kanada målvakt. Ut med Maschmeyer och in med klubbkompisen från Calgary Inferno, Genevieve Lacasse.

"Vi bara fortsatte"

Trettiosex sekunder in i den tredje perioden lägger Rebecca Johnston in pucken bakom Noora Räty och det uppstår en liten svacka i damlejonens spel.

Samtidigt som frustrationen är påtaglig i det kanadensiska lägret. De har inte lyckats utklassa Finland.

Trots att alla kedjor gjorde sitt yttersta och offrade sig för att behålla ledningen, går nog titeln matchens hjälte till den 19-åriga Ronja Savolainen, som med knappa två minuter kvar av tredje perioden tar Finland upp i en 4–3-ledning med sitt knivskarpa handledsskott.

En ledning som damlejonen kom att hålla matchen ut – och ta en historisk seger.

Riikka Välilä under OS 2014.
Riikka Välilä med om en av den långa karriärens finaste segrar. Riikka Välilä under OS 2014. Bild: Yle riikka välilä

– Även om Kanada kvitterade vår ledning tre gånger var det ingen som på något sätt visade att ”äsch, nu gjorde de mål” och tappade tron. Nä, det fanns inget sånt, vi bara fortsatte, säger Välilä.

– Och visst, vi har ju Noora i mål som vi litar riktigt mycket på. Hon är världens bästa målvakt och med henne bakom oss kunde vi utespelare följa den planen vi hade.

Mentalt starkare

Noora Räty räddade 35 skott i den historiska segern, som dock kanske inte har någon egentlig betydelse för själva VM, eftersom allting avgörs först efter gruppspelet.

Det vet även Pasi Mustonen, men triumfen hade istället annorlunda betydelse för chefstränarens stora projekt.

– Vi har växt under de sista åren och gjorde en fantastisk match redan i semifinalen i förra VM, i januari slog vi sedan Kanada och nu har vi gjort det även i VM-sammanhang, beskriver Mustonen utvecklingen.

– De här unga människorna blir mentalt starkare för varje dag som går, och sån här erfarenhet är otroligt viktigt i den här processen. Det är det viktigaste som hände i dag, inte poängen vi tog, utan den mentala styrkan man får av att slå en av de bästa i världen – det är det som gör oss starkare.

Härnäst väntar USA

I den sista gruppspelsmatchen ställs Finland mot USA. Värdnationen – som till slut kom till start med bästa laget – har gått från seger till seger och leder efter att alla lag har spelat två matcher.

– USA är lite grann som Kanada, bara lite bättre. Det är världens bästa lag just nu, men absolut inte omöjligt att vinna, menar Välilä.

Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen
Pasi Mustonen unnar sig ett glas rött vin. Damlejonens chefstränare Pasi Mustonen Bild: Yle Pasi Mustonen,ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,damlejonen

Nu väntar en mellandag med överraskningsprogram för damlejonen. Och sedan tar sig Finland an USA natten till tisdag klockan 02:30.

– Det är mentalt viktigt att få en vilodag och sedan börja ladda om igen. För man ska få njuta av såna här matcher och resultat också, påminner Mustonen.

Hur ska du njuta av segern?

– Om jag nu ska avslöja för det finska folket, så blir det ett glas rött vin.

Kanada - Finland 3-4 (1-1,1-2,1-1)

18.42 0-1 Hakala (Tapani)
19.08 1-1 Poulin (Ambrose,Johnston)
21.01 1-2 Nieminen (Tapani,Tuominen) PP
24.21 2-2 Turnbull (Fortino,Rougeau)
26.49 2-3 Tapani (Säkkinen)
40.36 3-3 Johnston (Poulin,Larocque)
58.19 3-4 Savolainen
Målvakter:
Maschmeyer, CAN 6+2+0 = 8
Lacasse, CAN 0+4+10 = 14
Räty, FIN 12+12+11 = 35