Hoppa till huvudinnehåll

Juniorernas framfart bådar gott: ”Sådana åkare som vi behöver”

Eveliina Piippo,Lahtis, januari 2017.
Eveliina Piippo har gjort en bra säsong. Eveliina Piippo,Lahtis, januari 2017. Bild: Yle/Tomi Hänninen eveliina piippo

Framtiden ser ljus för finländsk längdåkning. Med Johanna Matintalo och Eveliina Piippo i spetsen finns det stora möjligheter att nästa generationsväxling kommer att lyckas, anser Yle Sportens expert Glenn Lindholm.

Den avslutande dagen av skid-FM i Kontiolahti bjöd inte på några större överraskningar. På damernas 15 km klassiskt lade landslagsåkarna beslag på de fem första platserna med Kerttu Niskanen som finländsk mästare.

Bakom de fem bästa i resultatlistan hittas sedan två stora framtidsnamn: Johanna Matintalo och Eveliina Piippo.

Det är också Matintalos och Piippos prestationer den här helgen som imponerat mest på Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

– Det är bra att Johanna Matintalo och Eveliina Piippo kommer relativt nära landslagsåkarna. De visade att vi har en generationsväxling framför oss och att den kommer att lyckas mycket bra ifall de får rätt uppbackning under de kommande åren, säger han.

Bland annat Eveliina Piippo åkte i landslagsdamernas fart på fem kilometer fritt i fredags då hon slutade sjua.

– Hon fyller 19 år i juni och är ett namn för framtiden. Det är sådana åkare som vi behöver för det finns inte så många i finländsk längdåkning, säger Lindholm.

Större konkurrens på herrsidan

I herrarnas avslutande masstart gick guldet till Ristomatti Hakola före Ari Luusua och Lari Lehtonen.

– Man såg att de bästa åkarna inte var med. Iivo Niskanen skulle ha sprängt fältet från om han hade varit med. Matti Heikkinen och Sami Jauhojärvi skulle också ha kunna knipa guldet, säger Lindholm.

Lindholm anser att det också ser helt okej ut på herrsidan med tanke på framtiden.

– Konkurrensen är betydligt större än på damsidan. Vi har lovande namn som Joni Mäki och Lauri Vuorinen. De ska snart ta klivet upp i A-landslaget, de gör goda insatser här utan att riktigt kämpa om medaljer.

Uppryckning till nästa vinter

Matias Strandvall var den bästa FSS-åkaren i dagens masstarter. Minkenåkaren åkte i mål på trettonde plats. På damsidan var Andrea Julin bäst med en 16:e plats.

– Strandvall och Ketelä gör bra insatser på 30 km med tanke på att de är sprintåkare. Juuso Haarala är också en åkare som kan ta sig in bland de tio bästa på FM trots att han är ung. Bakom är det kanske lite svagt just nu. Där gäller det att komma med en uppryckning inför nästa vinter.

– På damsidan är Andrea Julin och Julia Häger bra med. Sedan får vi vänta på 18–19-åringarna innan följande generation kommer fram, säger Lindholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport