Hoppa till huvudinnehåll

Maria Sundblom Lindberg: Mobbning kan vara livsfarligt

Maria Sundblom Lindberg gör anteckningar..
Maria Sundblom Lindberg gör anteckningar.. Bild: Parad Media cirkus familj,maria sundblom lindberg,parad media,programledare,präster,terapeuter,Yle Fem

Hon hette Jeanette och hon var långt ifrån rätt. Med brunnoppiga tröjor smög hon runt med passare och penal under armen. När vi andra hängde över Mitt livs novell hängde hon över det periodiska systemet. Hon gjorde aldrig någon illa och ingen slog väl heller henne direkt utan hon var bara luft.

Brun luft som ingen varken snackade med eller räknade med. Utom då det var prov. Då stod vi i kö utanför tegelvillan och lärde oss cosinus och sinus i ett avskalat flickrum. Men sen var hon ensam igen. Hon satt ensam, hon åt ensam och hennes veckoslut var de ensammaste i solsystemet.

Hanna Holmström
Hanna Holmström Hanna Holmström Bild: Parad Media barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,cirkus familj,familjer (grupper),hanna holmström,maria sundblom lindberg,mobbning,parad media,programledare,präster,skolmobbning,terapeuter,ungdomar,Yle Fem

Tjugofem år senare balanserar jag brickor i en matkö på en färja. Barnen byter skinkmackan mot ostsmörgås och ändrar sig sen igen. Jag sträcker mig mot mjölken och krockar med typen bakom, som är hon. Försöker överrösta de ouppfostrade och frågar om vad hon gör nu samtidigt som jag berättar om mig och mitt och sen frågar jag förstås om hon har familj.

Då tittar hon långsamt upp från sina köttbullar och säger: Jag vågade aldrig det. Hennes ögon är otroligt gröna och jag dör. Jag dör skamdöden för att mitt omogna nonchalerande tydligen hade kostat någon nära relationer och samhörighet.

Min ogenomtänkta ovilja att inkludera hade fått henne att exkludera sig själv från en av de viktigaste sakerna i livet. Min brist på empati under några själviska tonårsår hade fått livslånga konsekvenser för någon annan.

Mobbning är inte bara fulord i korridorer. Att ignorera är precis lika förödande för självkänslan.

Mobbning är inte bara fulord i korridorer, knuffar i ryggen och skolväskor i diket. Att ignorera är precis lika förödande för självkänslan. Likgiltigheten dödar många barn varje vecka och systematisk utfrysning, vassa blickar och undanhållande av information ligger bakom många vuxnas sjukskrivningar.

Men om det 1985 var sjukt obehagligt att gå igenom högstadiets korridorer och få höra kommentarer om sina små bröst eller sin breda stjärt, så har mobbningen på nätet gett helvetet en helt ny avdelning.

Hanna och Veronica Holmström samtalar med Maria Sundblom Lindberg.
Hanna och Veronica i samtal om mobbning. Hanna och Veronica Holmström samtalar med Maria Sundblom Lindberg. Bild: Parad Media barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,cirkus familj,familjer (grupper),hanna holmström,maria sundblom lindberg,mobbning,parad media,programledare,präster,skolmobbning,terapeuter,ungdomar,veronica holmström,Yle Fem

Om det tidigare var 10 personer som stod runt en på skolgården och bevittnade förnedringen är det idag 1000 som kan läsa om ens övervikt eller påhittade sexuella eskapader på sociala medier. Vart försvinner man då??

Om man då lägger till, att det på nätet varken finns föräldrar eller lärare som stiger in och styr upp skiten, så förstår väl alla att inte bara gränserna försvinner utan också hoppet om upprättelse och sanning.

Men kränkningarna på sociala medier hör tyvärr inte bara till testande tonårstid. Vuxna människor fyller idag kommentarsfält med anonyma hot om att döda och våldta kvinnor som på något sätt utmärker sig i samhällsdebatt, idrott eller konstnärsskap.

Män får också hot, men det är inte sexualiserade hot, för sällan fylls till exempel manliga fotbollsspelares e-post med våldtäktsscenarion bara för att de spelar en landslagsmatch som sänds i tv. Det händer tyvärr för kvinnor.

Mobbning kräver mobbare, men utan publik kan den inte fortgå.

Förutsättningen för att mobbning skall kunna ske är, att det finns en eller flera mobbare, men utan publik skulle den inte kunna fortgå. Det är den tysta gruppen som varken hindrar eller uppmuntrar som möjliggör mobbningen och det är troligtvis där som man kan göra de mest avgörande insatserna.

Vi måste prata och tjata om mobbningen hela tiden och få kidsen att vägra vara iakttagare utan istället berätta direkt.

Maria Sundblom Lindberg med barnen i soffan.
Maria Sundblom Lindberg med barnen i soffan. Bild: Parad Media barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,cirkus familj,familjer (grupper),maria sundblom lindberg,mobbning,mobiltelefoner,parad media,programledare,präster,sociala medier,terapeuter,ungdomar,Yle Fem

Vi måste få lärarna att lita på sin magkänsla och få mer resurser för socialt arbete i skolorna. Vi måste få tonåringar att fatta konsekvenserna för sitt handlande och vi måste få in vuxna på sociala medier.

Och de vuxna som skriver sjuka grejer på nätet ska kunna dömas och tidningar ska skippa möjligheten att skriva kommentarer anonymt. Vi ska skämmas så mycket när mobbningen händer så att den faktiskt slutar direkt, för då slipper vi hitta oss själva i en matkö 25 år senare med ett oreparabelt livsöde bakom oss, för det känns oförlåtligt.

Hanna utsattes för näthat under många år. Det blev småningom en rättegång, men det som hände däremellan delar hon nu med oss i Cirkus Familj.

Cirkus Familj visas onsdagar kl. 22 och söndagar kl 16.55 i Yle Fem. Säsongens alla avsnitt finns nu också på Arenan. Temat i veckans avsnitt diskuteras på torsdagar i Yle Vega kl 14-15.

 • röd hink i sandlåda

  Här är det du behöver veta: Vad bestämde regeringen och vad rann ut i sanden?

  Svenska Yle sammanfattar regeringens halvtidsöversyn.

  Polisen, försvaret och utbildningen får mer pengar. Lågavlönade ska betala mindre för dagis. Det har regeringen bestämt i sin halvtidsöversyn. Däremot är kritiken svidande hård mot lama sysselsättningsåtgärder och mot att man inte åtgärdar familjeledigheten som pekas ut som en kvinnofälla.

 • Juha Sipiläs regering tillträder.

  Vad heter de tre nya ministrarna?

  Alla toppkandidater är riksdagsledamöter.

  Spekulationerna har kommit igång om vem som utnämns till de tre nya ministerposter som regeringen meddelade om i går kväll. Några starka namn är riksdagsledamäterna Sampo Terho (Sannf), Jari Leppä (C), Anne Kalmari (C) och Antti Häkkänen (Saml).

 • Semifinalparen i Champions League 2016-2017.

  Tre matcher kvar, fyra om budet i fotbollens Champions League

  Juventus, Monaco samt Real och Atletico Madrid kvar i leken.

  Tre matcher återstår av vårens Champions League i fotboll och Yle bjuder i tur och ordning på högklassig dramatik från Madrid, Turin och Cardiff. Först ut är semifinalen mellan Real och Atletico den 2 maj.

 • Wärtsiläs logotyp

  Ökad orderingång för Wärtsilä

  11 procent mer än i fjol.

  Wärtsiläs orderingång ökade med 11 procent under årets första kvartal. Det var helt klart kvartalets ljuspunkt, säger koncernchef Jaakko Eskola.

Läs också

 • Regeringen sammanträder

  Regeringen satsar på säkerhet och barnfamiljer

  Regeringens halvtidsgranskning klar.

  Dagvårdsavgifterna sänks för att fler föräldrar ska kunna jobba. Studerande med barn får föräldratillägg för att de inte ska behöva avbryta sina studier. Och polisen, gränsbevakningen och försvaret får tilläggsfinansiering. Det här är några av satsningarna som regeringen visar upp efter sin halvtidsgranskning.

 • träd på metgrundet utan skarvbon i sig.

  "Finns knappt någon skarv att skrämma"

  Vasa stad fick tillstånd som egentligen inte behövs.

  Skarven är en nyckfull fågel, det har Vasa stad lärt sig i år. Då man utrustad med lov från NTM- centralen skulle börja skrämma bort skarven från stadsfjärden visade det sig att det knappt finns några fåglar att skrämma.

 • Donald Trump signerade ett presidentdekret under tisdagen som ska gynna jordbruket och landsbygden i USA. T.v. jordbruksministern Sonny Perdue.

  Trump muckar gräl om handeln – nu med Kanada

  Kan vara taktiskt drag att attackera fridfullt grannland.

  Donald Trump har länge kritiserat USA:s handelsavtal med Mexiko och Kina. Men under tisdagen uppenbarade sig plötsligt en ny fiende på Donald Trumps karta: Kanada. Det kan vara ett taktiskt drag att attackera handeln med det fridfulla grannlandet.

Familj

 • Gravid kvinna tränar.

  Så tränar du under graviditeten

  Förbered dig för ditt livs största idrottsprestation.

  Fördomar om träning under graviditeten håller på att luckras upp. Det som tidigare förknippades med själviskhet och risk för komplikationer är idag ett medvetet och hälsosamt livsval. Med graviditetsträning förbereder du din kropp för ditt livs största idrottsprestation.

 • Sophia Backlund med sin häst Hilton II

  Storsatsning på idrottskarriär också som gravid

  Baby och byte av häst väntar Sophia Backlund.

  Dressyrryttaren Sophia Backlund, 31, siktar målmedvetet uppåt i ryttarkarriären. Efter många intensiva år på tävlingsbanorna gör hon nu ett kort uppehåll för att bli mamma i juni. Planen är att komma tillbaka med ny häst och satsa mot ännu större mål i framtiden.

 • Barn reagerar på finlandssvensk musik

  Barn reagerar på finlandssvensk musik

  Tre barn lyssnar på gammal finlandssvensk musik

  Rebecka Kaseva (12 år), Johan Peitsalo (13 år) och Bertha Simojoki (13 år) är inte speciellt insatta i finlandssvensk musik så Svenska Yle lät dem lyssna på gamla låtar och kommentera dem.

 • familjeforskare anna rotkirch

  Vi vill ha färre barn, senare i livet

  Vi vill hitta den perfekta partnern och leva ut vår ungdom.

  Vi vill hitta den perfekta partnern och “leva ut vår ungdom” innan vi ens tänker på barn i dag. Att förstföderskornas ålder stiger, och fler önskar sig färre barn har inte enbart att göra med recessionen. Det handlar om en större kulturell förändring som rotat sig i oss.

 • Syskon bredvid varandra på en säng

  “Vänta med att planera syskon”

  Tätt mellan syskonen är dåligt både för barn och föräldrar.

  Max två år mellan barnen, tycker de flesta finländare att är perfekt. Men liten åldersskillnad mellan syskonen är förknippat med både skilsmässa, kortare livslängd, autism och schizofreni.

 • Två katter med svansarna formade som ett hjärta

  Hotet om skilsmässa kan vara början på något nytt

  Går relationen ännu att rädda eller är det dags att gå?

  Tiden efter jul- och nyårshelgerna är högsäsong för skilsmässor. När går relationen ännu att rädda och när är det dags att börja dela på gafflarna?