Hoppa till huvudinnehåll

Serbien väljer president - premiärministern segerfavorit

Väljare i en vallokal i småstaden Kutina, 15 kilometer från Nis, i södra Serbien 2.4.2017.
Väljare i en vallokal i småstaden Kutina i södra Serbien. Väljare i en vallokal i småstaden Kutina, 15 kilometer från Nis, i södra Serbien 2.4.2017. Bild: EPA/Djordje Savic Serbien,presidentval,Vallokal

Serbiens konservativa premiärminister Aleksandar Vučić är segertippad i presidentvalet och bedöms kunna säkra segern redan i söndagens första valomgång.

De flesta opinionsmätningar visar att Vučić skulle få över 50 procent av rösterna i valet i dag. Om valdeltagande blir högt kan det ändå bli en andra valomgång den 16 april, tror experter.

Presidentens roll är långt ceremoniell men man tror att Vučić skulle behålla greppet om makten genom sin roll som partiledare för det ledande Progressiva partiet.

Som premiärminister har Vučić dessutom visat allt mer auktoritära tendenser och oppositionen befarar att han skulle agera på samma sätt som president.

Aleksandar Vucic lämnar sin vallokal i Belgrad tillsammans med dottern Milica.
Aleksandar Vučić lämnar vallokalen i Belgrad tillsammans med dottern Milica. Aleksandar Vucic lämnar sin vallokal i Belgrad tillsammans med dottern Milica. Bild: EPA/ANDREJ CUKIC Aleksandar Vučić,Serbien,presidentval

Det finns tio oppositionskandidater och parodikandidaten och mediestudenten Luka Maksimovic anses rentav kunna få mest röster av dem.

Total dominans i valkampanjen

Både oppositionen och oberoende bedömare har kritiserat Vučić förkrossande starka ställning i medierna inför valet.

Under veckan inför valet har 51 procent av de serbiska tv-kanalernas sändningstid handlat om Vučić, vilket är mer än den sammanlagda sändningstiden för de övriga kandidaterna.

Under valkampanjens sista dag på torsdagen hade tio av tolv serbiska nationella dagstidningar helsidesannonser för Vučić på förstasidan.

Vid en tidningskiosk i Belgrad bläddrar en kvinna bland tidningar som alla gör reklam för Aleksandar Vucic på sina paradsidor.
En kvinna bläddrar bland tidningar som alla gör reklam för Vučić på sina paradsidor. Vid en tidningskiosk i Belgrad bläddrar en kvinna bland tidningar som alla gör reklam för Aleksandar Vucic på sina paradsidor. Bild: EPA/KOCA SULEJMANOVIC Serbien,presidentval

Den politiska experten Boban Stojanovic frågar sig om valet kan betraktas som fritt och rättvist med tanke på hur valkampanjen har sett ut.

Oppositionskandidaten och tidigare människorättsombudsmannen Sasa Jankovic säger att situationen för medierna återspeglar det sätt på vilket Vučić styr Serbien; genom påtryckningar, missbruk och ofta falska beskyllningar.

Jankovics har varit tvåa eller trea i de flesta opinionsmätningar inför valet.

Balansgång mellan EU och Ryssland

Valet tros enligt nyhetsbyrån Reuters inte ändra på Serbiens förhållande till vare sig EU och Ryssland, som serberna delar religion och ett slaviskt språk med.

Samtidigt som Vučić säger att han vill föra Serbien till EU har han drivit på djupare relationer med Ryssland.

Strax innan valet besökte Vučić Rysslands president Vladimir Putin som har sagt sig stöda den serbiske presidentkandidaten.

Den serbiska presidentkandidaten Luka Maksimovic utanför sin vallokal i Mladenovac.
Den serbiska presidentkandidaten Luka Maksimovic utanför en vallokal i Mladenovac. Den serbiska presidentkandidaten Luka Maksimovic utanför sin vallokal i Mladenovac. Bild: EPA/STRINGER Serbien,presidentval,kandidater

Det starka stödet för parodikandidaten Luka Maksimovic är enligt nyhetsbyrån AP valkampanjens största överraskning. Maksimovic har parodierat serbiska politiker genom att lova att sko sig på bekostnad av folket.