Hoppa till huvudinnehåll

Skivrecension: Reggae från vidderna eller 33 minuter och 49 sekunder österbottnisk sommar

Detalj från konvolutet till Armadis Ramas debut-CD.
Detalj från konvolutet till Armadis Ramas självbetitlade debutskiva. Detalj från konvolutet till Armadis Ramas debut-CD. Bild: YLE / Dan Eskil Jansson / Lilli Kola, detalj från omslaget till Armadis Ramas debutskiva. armadis rama

Redan från de första tonerna i öppningsspåret Skropp lagom märker jag hur mycket jag saknat Dreadline. Men nu är Armadis Rama här och räddar dagen.

Armadis Rama kallar sig själva för ett hybridband vars österbottniska rötter grott i karibisk mylla med en skåning som trädgårdsmästare. Ungefär så. Vilket faktiskt är en mer träffande beskrivning än den först kanske låter.

På debutalbumet Armadis Rama möts egna nyskrivna låtar med coverversioner av allt från Peps Persson och Bob Marley till traditionella folkvisor – allt i en salig musikalisk blandning som nästan återger en tron på att mänskligheten trots allt kan leva i samförstånd med varann.

Armadis Rama uppträder på scen.
Armadis Rama. Armadis Rama uppträder på scen. Bild: Armadis Rama / Robert Hagnäs armadis rama

Upphovsman till Armadis Rama är Robban Hagnäs (basisten i Wentus Blues Band) som kom samman med Frippe Wenelius och Tumba Haldin från Dreadline samt reggaetrummisen Callo Rönngård.

De fick även hjälp med att krydda kompotten från flera andra musiker och artister från trakten som t.ex. Charlotta Kerbs som tillsammans med Frippe sjunger på första singelsläppet – Peps Persson-covern Spelar för livet.

Klicka här för att höra och se videon till "Spelar för livet" med Armadis Rama.

Coverlåtarna på plattan är inte bara väl valda – de är även gjorda med stil och respektfull frihet. Det gäller inte minst just Spelar för livet och Bob Marleys Running Away som här har blivit Springer i väg.

Hymnaktig atmosfär

Orgeln i traditionella Fuxasvalsen ger deras version en varmt hymnaktig atmosfär som kunde få till och med en inbiten hedning att överväga ett kyrkobesök på söndag. Eller åtminstone en lätt promenad runt det lokala tabernaklet. Charlotta Kerbs personligt känsliga sång enbart höjer stämningen i stunden.

De traditionella folkvisorna sticker kanske först ut en aning, men mycket snart smälter de skönt in i helheten och man inser att de ju faktiskt är vår rotmusik på samma sätt som reggaen är för jamaicanerna.

Ännu ett bevis för att vi alla lever på samma planet och tar del av samma vibrationer – vi bara tolkar dem litet annorlunda beroende på var vi bor. Eller om det är akustiken som ändras med geografin.

Egna låtar höjdpunkter

Men även de egna låtarna förtjänar att lyftas fram för de har verkligen inget att skämmas för – tvärtom.

Både Skropp lagom och Håx int hör till skivans höjdpunkter och Sjärivedri har klar potential att bli något av en schysst sommarplåga på Yle Vega. Och varför inte – betydligt värre har man ju lidit under tidigare somrar.

“He krankkot o soolot / Men vi e vaan
Smaka me kaffi me pontikka i / Heila daan”
- från ”Sjärivedri”

Även arrangemangen på skivan är värda en speciell eloge. Allting är väldigt snyggt uppbyggt med god smak och säker känsla.

Förhoppningsvis ger Armadis Rama snart ut en skiva till och då gärna med fler egna låtar. För de kan verkligen göra snygg reggae – inte bara på österbottniska. Och då får den även gärna vara litet längre än 33 minuter och 49 sekunder som denna platta är.

Konvolutet till Armadis Ramas självbetitlade debutskiva.
Konvolutet till Armadis Ramas självbetitlade debutskiva. Konvolutet till Armadis Ramas självbetitlade debutskiva. Bild: YLE / Dan Eskil Jansson armadis rama

Sista spåret Grannas bastun har jag sjungit i Grannas skithus-versionen (även känd som Fafa ska’ sjung) på fler studentikost präglade fester än jag vill minnas. Men då kom vi aldrig ens i närheten av denna inspirerande psykedeliskt progressiva tolkning. En värdig avslutning på en alltför kort platta.

Armadis Rama är som en lagom mogen banan med ett litet stänk tabasco. Thank you, sir, may I have another?

Läs mera:

Armadis Rama gör reggae på österbottniska

Reggae på österbottniska. Så kan Armadis Rama nya album beskrivas med tre ord. Flera österbottniska dialekter finns representerade bland låtarna, som bandet hoppas ska göra lyssnaren lycklig.

Läs också