Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals demonstranter gripna i Moskva - många av dem unga

Rysk polis griper ung aktivist i centrum av Moskva 2.4.2017.
Rysk polis griper ung aktivist i centrum av Moskva 2.4.2017. Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY Ryssland,Moskva,demonstrationer (samhälleliga händelser),gripande

Tiotals demonstranter greps då de försökte ordna otillåtna protester i centrum av Moskva på söndag eftermiddag. Redan tidigare hade den ryska censuren blockerat nätsidor där unga utlyste nya demonstrationer.

Uppgifterna om antalet gripna varierar. Polisen i Moskva uppger att man gripit ett trettiotal personer för "störandet av allmän ordning" på Tverskaja-gatan, nära Triumftorget. Enligt andra källor greps ytterligare över tio människor vid Manegetorget, strax norr om Kreml.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att ett hundratal människor försökte demonstrera i centrum av Moskva på söndagen. - Betydligt färre än de tusentals demonstranter som protesterade i Moskva förra söndagen.

Oklart vem som står bakom protesterna

Förra söndagens antikorruptionsprotester var utlysta av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och demonstrationer ordnades på ett hundratal ryska orter samtidigt.

Enligt källor som Reuters talat med förekom mindre protester också på andra håll den här söndagen, men det är oklart vem som står bakom dagens protester.

Flera oppositionspolitiker och oppositionella grupper säger att de inte har något med dagens protester att skaffa. Enligt Reuters källor är det "bara vanliga ungdomar och studenter från Moskva" som utlyst demonstrationerna.

Flera nätsidor blockerades av censuren

"Alla samlas den andra april på Röda torget klockan tolv för att kräva ett systemskifte" - Så löd ett budskap på en rysk webbplats som blockerades redan på lördagen, enligt Sveriges radios korrespondent Maria Persson Löfgren.

Flera andra webbplatser har också blockerats av censuren. Nätsidor där olika grupper med ungdomar manat till aktion på Röda torget eller Manegetorget.

Moskvapolisen stängde av Röda torget och Manegetorget med kravallstaket och stor polisnärvaro på söndag morgon.

Rysk polis bevakade platser i centrum av Moskva där de befarade demonstrationer 2.4.2017
Rysk polis bevakade platser i centrum av Moskva där de befarade demonstrationer 2.4.2017 Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,opposition,kravallpolis

Ryska censurmyndigheten har stängt webbplatser på uppmaning av den ryske riksåklagaren som hävdar att de "uppmanar till extremism".

Enligt Persson Löfgren ställs också flera politiska krav på de blockerade webbplatserna. Krav som systemskifte, yttrandefrihet, premiärminister Medvedevs avgång, minskade utgifter för försvaret och att Ryssland lämnar både Ukraina och Syrien.

Läs också