Hoppa till huvudinnehåll

Uleåborgslag ger bort sin plats - Karis Ura tillbaka i FM-ligan i schack

Schackklocka
Karislaget Ura får spela i FM-ligan trots att laget degraderades. Schackklocka schackturnering

Karisklubben Ura får ny chans i FM-ligan i schack. Ura som degraderades från högsta serien tidigare i vår tar Uleåborgslaget OSS:s plats i ligan.

Oulun Shakkiseura placerade sig nionde i FM-ligan den här säsongen. Klubben väljer dock att avstå från sin plats i högsta serien till förmån för Ura från Karis.

Ura blev elfte i serien och degraderas tillsammans med Helsingforslaget Garde.

Jimmy Wikman från Ura säger att det gick snabbt då Schackförbundets servicechef Jyrki Kytöniemi sent på fredag kväll (31.3) tog kontakt och berättade att OSS ska dra sig ur ligan.

- Då frågade han preliminärt om vi skulle vara intresserade av att ta platsen som blir ledig i ligan. Jag trodde först det var frågan om ett aprilskämt, skrattar Wikman.

Porträttbild på Jimmy Wikman.
Jimmy Wikman trodde frågan var ett aprilskämt. Porträttbild på Jimmy Wikman. Bild: Yle/ Bubi Asplund schack,Västnyland,Karis,Raseborg,schackspelare,karis ura

Wikman skickade genast meddelande till alla Uras spelare om de vill spela i ligan säsongen 2017-18. Varenda en i laget svarade att de vill spela i högsta schackserien.

- Sedan meddelade jag förbundet att vi tar emot platsen och då var saken klar.

Värdefull seger över Garde

Ura vann endast en av elva matcher i den högsta serien. Wikman säger att segern över jumbolaget Garde var en värdefull seger.

- Förbundet frågade oss först eftersom vi placerade oss på elfte plats. Skulle vi ha förlorat mot Garde hade frågan om intresset för spel i ligan gått till Garde.

Jimmy Wikman säger att spelarna i Ura ska diskutera huruvida laget ska förstärkas inför ligasäsongen.

- Vi har inga pengar, så det skulle i så fall handla om inhemska spelare, sådana spelare som inte kräver ersättning för att spela.

Ura vill gärna också spela sina hemmamatcher i Folkets hus i Karis. Under sin första ligasäsong var detta inte möjligt på grund av dubbelbokningar.

- Vi spelade våra matcher i restaurang Socis, finska högstadiet och i Stefan Söderbergs bokföringsbyrås lokal. Nu ska jag se till att vi bokar Folkets hus för våra hemmamatcher, säger Wikman.

Traditionellt har Karis Ura spelat i Folkets hus i Karis. FM-ligan i schack kör i gång i mitten av september.