Hoppa till huvudinnehåll

Anne Hietanen: Författaren som clown

Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla
Hietanen & Henrikson - en bokpodd för alla Bild: Björn Karlsson ida henrikson

Karolina Ramqvists Det är natten från år 2016 är inte mera än ett litet häfte, på baksidan finns ett författarporträtt, vi ser det välkända ansiktet, läpparna, håret. På framsidan hittar vi ett textfragment från boken.

De här pärmarna berättar allt om vad boken handlar om, nämligen förhållandet mellan den som skriver texter och Författaren. Författaren med stort F har blivit större och större. Författaren ställs ut på cirkusar runt om i världen. Författaren intervjuas och blir en tyckare som skall ha åsikter om allt. Författaren skall friseras och marknadsförs. Vi begapar, tittar och frågar, vad menar du med din bok? Karolina Ramqvist får lust att skrika jag menar ingenting med min bok, det jag menar finns i boken, läs boken.

Hemska frågor

I Det är natten berättar Ramqvist om plågsamma intervjuer som hon förväntas ställa upp på, om journalister som har svårt att hålla isär Ramqvist och de olika karaktärer hon skriver om. Hur är det att leva ihop med en värdetransportrånare, är en fråga hon fått på riktigt helt enkelt för att Karin från Flickvännen bor ihop med en värdetransportrånare, den frågan lyckades faktiskt vara ännu värre än hur mycket av dig själv finns i den och den romankaraktären.

Magi i boken

Det är fint att skrivande och läsande intresserar, men jag värjer mig lite mot att fokus ofta läggs på författaren och inte på texten. För mig som läsare är texten min, jag läser den gärna utan att veta något om författarens intentioner, jag läser väldigt gärna utan att veta vad författaren äter till frukost och hur de övriga dagsrutinerna ser ut. För mig är läsning magi och ju mer jag vet om författaren desto mindre magi hittar jag i boken, inte alltid, men ofta.

Motvillig clown

En skrivande mänska är som vi vet inte alltid sugen att stå på estraderna, vika ut sig överallt, men det verkar vara mycket önskvärt ur försäljningssyfte. Jag hoppas att trenden vänder, eller att vi åtminstone får flera anonyma eller hemlighetsfulla författare. Jag begrundar och kommunicerar så mycket hellre med texten än med en motvillig clown.

I det nya avsnittet av Hietanen & Henrikson pratar vi om Karolina Ramqvists Det är natten och Alexandra ”Kissie” Nilsson Hatad och älskad och om vem som egentligen har rätt att kalla sig för författare.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje