Hoppa till huvudinnehåll

Är du en medveten konsument?

Sluta panta
Sluta panta Bild: Sluta Panta sluta panta

Larmrapporter om klimatförändringar och global uppvärmning sveper förbi i alla flöden. Läser du och tar till dig, eller scrollar du vidare? Har det egentligen något med dig att göra att valarnas magar är fyllda med plastavfall, att inlandsisten i Arktis smälter, att textilarbetare som gör våra kläder får cancer på grund av hälsovådliga färger i våra kläder?

Resonerar du som en tidigare elev jag hade som sade: ”Jag lever bara en gång och jag kommer att leva fullt ut hela mitt liv och tänker inte fundera på vad min konsumtion har för effekt på arbetare eller miljö.” Eller funderar du över hur du kan förändra dina dagliga val för att bidra till en bättre värld. Ordspråket ”många bäckar små …” är aldrig så aktuellt som när det kommer till att göra medvetna vardagsval. Väljer du att köpa plagg av god kvalitet, inhemskt kött eller att plocka dina egna bär istället för att köpa importerade kanske du inspirerar din mamma, syster kusin. Dina val gör visst skillnad!

På Marthaförbundet vet vi de dagliga valen har betydelse. Det har betydelse vilken frukt du väljer att köpa, vad du städar med, om du äter rester eller slänger dem, vad du klär dig i, hur du tvättar dina kläder.
Det kan vara svårt att komma igång, men börja till exempel med kosmetika. Fundera vilka produkter du använder, vad de innehåller och ta reda på vad man helst skall undvika. När du ändrat dina vanor kring ett produktområde forskar du vidare i nästa. Vad äter du, hur kan du ändra dina vanor, vad klär du dig i, var produceras kläderna? T-skjortan du använder kanske en sömmernska i Bangladesh fått 5 cent i lön för att sy, är det okej?

Vi kan inte fortsätta konsumera på någon annans bekostnad. Ta reda på vad du klär dig i, vad du äter, vad du smörjer in dig med, vad du städar och tvättar med, ställ frågor och våga vara obekväm och besvärlig. Satsa på inhemskt, god kvalitet och följ din egen stil. Det är grunden för att kunna vara en medveten konsument.

Chatta med Anitha från Marthaförbundet på Sluta Panta ikväll 3.4 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

Nyligen publicerat - X3M