Hoppa till huvudinnehåll

Borgåborna förhandsröstar flitigt

Förhandsröstning i varuhuset Lundi i Borgå
Förhandsröstning i varuhuset Lundi i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan förhandsröstning,förhandsröstning,Kommunalvalet 2017

I de östnyländska kommunerna har förhandsrösterna duggat tätt i Pyttis, Borgå och Mörskom. I Borgå blev det kö vid röstningsbåset på måndag.

Vid lunchtid är det en ständig kö till röstbåsen i köpcentret Lundi i centrum av Borgå. Valförrättare Niklas Blomqvist delar ut valsedlar och kollar id-korten på dem som vill förhandsrösta. Efter en stund lugnar det ner sig och Blomqvist hinner prata med Yle Östnylands reporter.

- Det beror helt på dagen hur många som röstar här, det har varierat ganska mycket. Vid lunchtid är det förstås lite mera än annars, säger Niklas Blomqvist.

Valförrätttare Niklas Blomqvist hjälper dem som förhandsröstar
Valförrättare Niklas Blomqvist. Valförrätttare Niklas Blomqvist hjälper dem som förhandsröstar Bild: Yle/Helena von Alfthan niklas blomqvist

I de östnyländska kommunerna röstar Borgåborna och Pyttisborna flitigast på förhand. På måndag kväll hade 21,8 procent av de röstberättigade Borgåborna redan röstat. I Pyttis var talet ännu högre, 21,9 procent. I Mörskom hade 20,6 procent röstat den 3.4. klockan 16.00.

I hela landet hade 18,6 procent av de röstberättigade förhandsröstat på måndag kväll.

- Det är viktiga frågor som står på spel och jag tycker att folk borde mera aktivera sig och ta del i valet, säger Carl-Gustaf Aminoff efter att han röstat.

Carl-Gustaf Aminoff och Margit Smeds Aminoff
Glada röstare. Carl-Gustaf Aminoff och Margit Smeds-Aminoff valde att förhandsrösta. Carl-Gustaf Aminoff och Margit Smeds Aminoff Bild: Yle/Helena von Alfthan margit smeds-aminoff

Bland Borgåborna som rör sig kring köpcentret på måndagen är det många som redan förhandsröstat. En äldre dam säger att hon röstade redan första dagen det var möjligt, för det gäller att gå när man mår bra.

- De man ska rösta på har inte klart och tydligt sagt sina åsikter, det saknar jag. De är alla så unga ännu så de tänker inte på åldringar, säger Ulf Lindqvist som också förhandsröstade redan första dagen det var möjligt.

I Lovisa hade 16,5 procent av de röstberättigade förhandsröstat på måndag kväll, i Lappträsk 18,7 procent och i Sibbo 14,2 procent.

Förhandsröstningen pågår fram till den 4 april. Den egentliga röstningsdagen är den 9 april.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland