Hoppa till huvudinnehåll

Damlejonen kan göra historia igen i natt - mot alla odds

Direkt slutspelsplats står på spel när Finland möter USA i den sista gruppspelsmatchen i VM i ishockey för damer. Se matchen direkt på Arenan med start klockan 02.30.

Vad?

Finland möter turneringens stora förhandsfavorit USA, som har gått från klarhet till klarhet i de två första matcherna. Först 2-0 mot Kanada och sedan 7-0 mot Ryssland. Finland har en seger, den historiska segern över Kanada med 4-3 och en förlust, 1-2 mot Ryssland i bagaget. Ifall Kanada vinner över Ryssland, räcker det med oavgjort under ordinarie speltid mot USA för att knipa platsen som grupptvåa och gå direkt till semifinal.

Tidigare möten

Den här säsongen har Finland och USA mötts en gång i 4 Nations Cup i Finland i november. USA vann den dusten med 4-0. I VM i Kamloops i Kanada för ett år sedan vann USA gruppseplsmatchen med 2-1.

Finlands utgångsläge

Till Finlands styrkor hör definitivt målvaktsspelet. Damlejonens förstakeeper Noora Räty har visat prov på varför hon kallas världens bästa målvakt. Lägg till ett erfaret och skickligt försvar med lagkaptenen Jenni Hiirikoski i spetsen och målsugna forwards som Susanna Tapani, Michelle Karvinen, Riikka Välilä och Petra Nieminen. Om allt klaffar är en direkt semifinalplats inte omöjlig.

USA:s utgångsläge

David mot Goljat. Värdnationen, regerande världsmästarna har knipit sex av de sju senaste VM-guldmedaljerna. Hilary Knight är världens bästa damhockeyspelare och hon omges av ett stjärnspäckat lag av hockeyproffs. Håll ögonen på spelare som Alex Carpenter, Brianna Decker, systrarna Lamoureux och Phils syster Amanda Kessel.

Damlejonens laguppställning

Inför USA-matchen har chefstränaren Pasi Mustonen gjort några förändringar i laguppställningen. Ronja Savolainen som stod för det avgörande målet i Kanada-matchen har flyttats upp till förstakedjan. Anna Kilponen är tillbaka i andrakedjan med Minttu Tuominen som backpar och av anfallarna har Sari Kärnä och Emma Nuutinen bytt plats.

Målvakt:
41 Noora Räty
Reserv:
31 Eveliina Suonpää
1.
21 Michelle Karvinen - 13 Riikka Välilä - 12 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski - 8 Ronja Savolainen
2:
11 Petra Nieminen - 10 Linda Välimäki - 9 Venla Hovi
5 Anna Kilponen - 15 Minttu Tuominen
3:
24 Noora Tulus - 19 Tanja Niskanen - 20 Sari Kärnä
4 Rosa Lindstedt - 7 Mira Jalosuo
4:
28 Sanni Hakala - 29 Sara Säkkinen - 26 Saana Valkama
2 Isa Rahunen

Trettonde forward:
22 Emma Nuutinen