Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Attacken ett slag mot ryska stabilitetssträvanden

Markku Kangaspuro
Markku Kangaspuro Markku Kangaspuro Bild: Yle Markku Kangaspuro,alexandersinstitutet

Det ryska åklagarämbetet betecknar attacken i S:t Petersburg som ett terrordåd. Enligt Rysslands nationella kommitté mot terrorism inträffade explosionen mellan två metrostationer.

- Attacken kan ses som ett slag mot mot den ryska administrationens strävan att hålla landet stabilt, säger Markku Kangaspuro, forskningschef vid Alexanderinstitutet.

- Det här ger nog en signal om att de ryska strävandena efter stabilitet har fått sig en rejäl törn.

- Man kan också säga att det här är en del av ett allmäneuropeiskt mönster med bombattentat på olika håll. Dåden är kopplade till det instabila läget och krisen i Mellanöstern. I fråga om attacken i S:t Petersburg kan vi i det här skedet ändå vara säkra på vilka kopplingar det handlar om. Motiven är oklara.

- Då det gäller Ryssland kan man ändå konstatera att det ges föga utrymme för kritik och oliktänkande och att det används tvångsmedel för bekämpning av sådant. Detta föder en atmosfär som lättare kan leda till extremism.

Då explosionen inträffade befann sig president Vladimir Putin i S:t Petersburg för att träffa Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.

Kangaspuro konstaterar att det råder spänning mellan de här två länderna. Både Lukasjenko och Putin har till exempel problem med oppositionen i respektive land.

- Ur förövarnas synvinkel var det tidsmässigt lyckat att få uppmärksamhet på det här sättet.

Det ryska åklagarämbetet betecknar attacken i S:t Petersburg som ett terrordåd. Enligt Rysslands nationella kommitté mot terrorism inträffade explosionen mellan två metrostationer.

(Ursprungstext: Silja Raunio / Yle Uutiset)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes