Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Skäl att fundera på om myndigheterna har rätt lägesbild

Demonstranter vid flygplast.
Anna-Maja Henriksson vid flygplatsen. Demonstranter vid flygplast. Bild: Yle/Mikael Kokkola Anna-Maja Henriksson,demonstration vid flygplatsen

Sfp:s ordförande Anna-Maja Henriksson ifrågasätter myndigheternas bedömning av läget i Afghanistan. Hon vill betona att lagstiftningen skall följas, men också vikten av humanism.

Henriksson reste från Jakobstad till Helsingfors, och hamnade mitt i demonstrationen på flygplatsen. Hon beskrev stämningen som upprörd.

- Det är viktigt att lagstiftningen följs, men också viktigt att betona humanismen. Jag tycker det är skäl för myndigheterna att fundera på om man har en rätt lägesbild, säger Henriksson.

Demonstranter vid flygplast.
Demonstranter vid flygplast. Bild: Yle/Mikael Kokkola demonstration,demonstration vid flygplatsen

Att över 200 personer var på plats på flygplatsen mitt i natten betecknar Henriksson som ett uttryck för folks missnöje med hur myndigheterna har hanterat asylfrågorna, och en oro fört att de utvisade asylsökandena kommer att råka illa ut.

- Jag förväntar mig en diskussion i riksdagen om huruvida vi har en korrekt bedömning av läget i Afghanistan, säger Anna-Maja Henriksson.

Biaudet: Avstå från tvångsutvisningar till Afghanistan

Också riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) kräver att Finland avstår från tvångsutvisningarna.

- Afghanistan är enligt FN inte är ett säkert land. Till exempel i Tyskland har fem delstater redan stoppat tvångsutvisningarna efter att säkerhetsläget i Afghanistan försämrats, säger Biaudet i ett pressmeddelande.

Biaudet kräver ett omedelbart stopp på dessa tvångsavvisningar.

- Vårt välfärdssamhälle bygger på att den starka tar hand om den svaga och allas lika värde. Att ge skydd åt dem som behöver det är en mänsklig plikt.

Också De gröna reagerar emot avvisningarna

De grönas riksdagsgrupp kräver att avvisningarna omedelbart avbryts på grund av det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan. Finlands tillvägagångssätt måste utredas och internationella människorätts avtal måste följas i alla lägen, säger De gröna i ett pressmeddelande.

- De uppgifter som har kommit fram har visat att det sätt som dessa människor utvisats på måste ifrågasättas, och det ser ut som om deras rättsskydd inte har beaktats. Finland kan inte vara ett land som försätter till och med barn och gravida kvinnor i livsfara, säger De grönas partiledare Ville Niinistö.

Demonstranter på Helsingfors-Vanda flygplats
Demonstranter på Helsingfors-Vanda flygplats Bild: Dan Granqvist, Yle Helsingfors-Vanda flygplats,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen