Hoppa till huvudinnehåll

IFK Mariehamns hunger är inte mättad – ”Vi vill ha ännu mer”

IFK Mariehamn
IFK Mariehamns fans hyllade sitt lag i höstas IFK Mariehamn Bild: Toni Hekkala / All Over Press IFK Mariehamn,fotboll

IFK Mariehamn inleder ligasäsongen i en ovan sits. Som regerande mästare. Den oväntade framgången har inte stillat hungern bedyrar IFK-tränaren Peter Lundberg: Vi är jättemotiverade och vi vill göra en bra säsong, säger han.

Många har dragit paralleller mellan IFK Mariehamn och Leicester inför den inhemska ligastarten. Den regerande Premier League-mästaren har haft en kämpig säsong och det har spekulerats att IFK kan gå samma öde till mötes.

– Vi vill ha ännu mer. Ingen kan ta ifrån oss det vi gjorde i fjol, men man vill alltid göra så bra resultat som möjligt. Man är alltid här och nu och förlorar man så blir man alltid jättebesviken oavsett vad man varit med om tidigare i sin karriär. Vi är jättemotiverade och vi vill göra en bra säsong, säger IFK-tränaren Peter Lundberg.

Jani Lyyski, IFK Mariehamns lagkapten
Jani Lyyski har spelat 224 ligamatcher för IFK Mariehamn. Jani Lyyski, IFK Mariehamns lagkapten Bild: Matti Raivio/All Over Press Jani Lyyski,IFK Mariehamn

IFK:s lagkapten Jani Lyyski oroar sig inte heller för att lagets aptit skulle vara mättad. Han tror att IFK är det bästa laget i Finland på att fokusera här och nu.

– Kan vi se det här som en process där vi kommit en liten bit på vägen så kan vi bli mycket bättre för varje dag som går.

– Det var en idrottare, jag minns inte vem, som hade kämpat i 20 år för att blir världsmästare och då han väl blev det så insåg han att det var över på ett par sekunder. Då blir det så otroligt påtagligt – Vad då? Skall man kämpa för det? Nej, det vill inte jag. Jag vill hellre kämpa varje dag. Jag har möjlighet att göra det och njuta av det varje dag. Att lyfta pokalen har bara stärkt min tro att inte sträva efter guldet utan sträva efter att idag igen bli lite bättre, filosoferar Lyyski.

Medioker försäsong

IFK:s försäsong har inte varit en dans på rosor. Resultaten har varit mediokra och generalrepetitionen mot Oskarshamns AIK slutade i en 1-3-förlust i lördags. Därför räknar Jani Lyyski inte IFK som en av mästarkandidaterna i år.

– Inte just nu. Det har att göra med hur våra prestationer ser ut just nu. Vi måste höja oss både ett och två snäpp. Vi jobbar ju hårt för det och jag har ju en önskan och tro på att vi kan klara av det, annars skulle jag nog lägga av, men just nu har vi lite utförsbacke där och kämpar lite med att hitta rätt, säger Lyyski.

Vem gör mål?

Sedan förra säsongen har IFK tappat en trio nyckelspelare. Målvakten Walter Viitala, den offensiva mittfältaren Diego Assis och forwarden Dever Orgill lämnade ett stort hål efter sig. Ett hål som inte är lätt att fylla – Assis och Orgill gjorde 18 av IFK:s 40 ligamål under den förra säsongen.

– Vi har varit lite bortskämda de senaste åren. Då tappade inte särdeles mycket. Men vi har fått in ersättare och vi har spelare från i fjol som fortfarande är i väldigt utvecklingsbar ålder. Spelare som kommer att ta ytterligare ett steg. Vi tror att om vi fungerar väl som lag så kommer målproduktionen framåt också, säger chefstränaren Peter Lundberg.

Peter Lundberg, IFK Mariehamns chefstränare
Peter Lundberg lotsade IFK Mariehamn till mästare under sin debutsäsong som chefstränare. Peter Lundberg, IFK Mariehamns chefstränare Bild: Lehtikuva Peter Lundberg,IFK Mariehamn

VPS-mittfältaren Sebastian Strandvall, som spelade för IFK 2010-2011, förutspår att hans förra klubb inte kommer att nå liknande framgångar som i fjol. Inte ens nära på.

– IFK spelade inte en så jättefin fotboll i fjol. De var nästan äckligt disciplinerade i sitt försvarsspel och tack vare det vann de ligan. Skillnaden i år är att de inte har Orgill och Assis längre. Sett till det tycker jag att de knappt kan klara en placering topp sex. De har en ganska bra stomme kvar från ifjol, så de kommer inte att floppa. Men de kommer absolut inte att förnya mästerskapet, säger Strandvall.

PR-mässig succé

IFK Mariehamns sensationella ligaguld ger hur som helst klubben en stabil grund att stå på inför kommande säsonger. Klubbdirektören Peter Mattsson berättar att ligatiteln gav en bonus på 260 000 euro och de kommande Champions League-matcherna minst 320 000 euro.

Utöver de ekonomiska framgångarna innebar FM-guldet också en PR-mässig succé för klubben.

– Vi vann ligan i oktober och intresset är fortfarande stort i hela världen. Vi hade en norsk journalist som var här för bara ett par veckor sedan och man har tagit kontakt från otaliga länder. PR-mässigt har det varit fantastiskt för Mariehamn och Åland men också för finländsk fotboll. Hade HJK vunnit hade det kanske varit en vecka i tidningarna, säger Mattsson.

Trots de stärkta ekonomiska musklerna så har IFK inte storsatsat i upptakten för den kommande säsongen. Mattsson säger att klubben har exakt samma målsättning som inför förra säsongen.

– Målet är att vara topp sex och utmana om medaljerna. Vi måste ha fötterna på jorden och vara realister. Ekonomiskt och resursmässigt är vi mindre än våra konkurrenter.

IFK Mariehamn inleder säsongen på lördagen med en match mot JJK.

Artikeln är skriven främst på basis av intervjuer gjorda av Hans Persson Bru på Ålands radio & tv.