Hoppa till huvudinnehåll

Lägsta arbetslösheten i euroländerna på sju år

Unga arbetslösa kunde kolla in arbetsplatser på evenemanget i Sjundeå.
Arbetslösheten i Finland låg något under genomsnittet i februari. Unga arbetslösa söker jobb i Sjundeå Unga arbetslösa kunde kolla in arbetsplatser på evenemanget i Sjundeå. Bild: Yle/Marica Hildén Sjundeå,arbetslös i sjundeå,arbetslöshet,ungdomsarbetslöshet

Arbetslösheten i euroländerna är nu på den lägsta nivån på mer än sju år.

Arbetslösheten var i februari 9,5 procent, enligt EU:s statistikmyndighet Eurostat.

Vid samma tidpunkt för ett år sedan var arbetslösheten 10,3 procent och arbetslösheten var 12,1 procent då den var som värst under skuldkrisen.

Arbetslösheten har inte varit så här låg i euroområdet sedan maj år 2009.

Finland under genomsnittet

Mest sjönk arbetslösheten i Kroatien, Spanien och Portugal men arbetslösheten är fortfarande hög i Spanien och Grekland: 18 procent i Spanien och drygt 23 procent i Grekland.

Ungdomsarbetslösheten i Grekland och Spanien är över 40 procent.

I Finland låg arbetslösheten på 8,7 procent, vilket är lägre än snittet medan arbetslösheten är allra lägst i Tjeckien, Tyskland och Malta.

I Tyskland var arbetslösheten 3,9 procent i februari medan det näst största eurolandet Frankrike hade en arbetslöshet kring 10 procent.

Slut på stimulans?

De sjunkande arbetslöshetssiffrorna förstärker Tysklands argument om att den Europeiska centralbanken ECB borde upphöra med sitt massiva stimulansprogram så snabbt som möjligt.

ECB och bankens chef Mario Draghi anser däremot att det är alldeles för tidigt att avsluta stimulansprogrammen trots uppmuntrande arbetslöshetssiffror.

Eurostat meddelade i fredags att inflationen i euroländerna har sjunkit till 1,5 procent, vilket stärker Draghis argument.