Hoppa till huvudinnehåll

Många öppna frågor kring brandstationen i Karleby

Brandstationen i Karleby
Arkivbild: Brandstationen i Karleby Brandstationen i Karleby Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist brandstationen i karleby

Förslaget till fullmäktige var att Karleby stad startar brandstationsbygget som en investering utanför balansräkningen via en utomstående aktör. Denna aktör är tillsvidare okänd.

Meningen är också att Karleby skall förhandla om en överföring av hyresavtalet till landskapet Mellersta Österbotten som skall ta över ansvaret för räddningsverket 2019.

Omröstning i fullmäktige

Det blev omröstning i fullmäktige i brandstationsfrågan, flera ledamöter ansåg att beredningen var bristfällig och ville därför remittera ärendet tillbaks för ny beredning.Det här förslaget röstade slutligen ner i fullmäktige med rösterna 39-12. Det här betyder att ärendet gick igenom i fullmäktige enligt stadsstyrelsens beredning.

- Jag röstade för stadsstyrelsens förslag men det finns många öppna frågor i det här och ingen klarhet ännu i vem som skall bygga brandstationen och med vilken tidtabell, säger fullmäktigeledamot Marlen Timonen (SFP)

- I korridoren efteråt pratades det om att en arbetsgrupp skall tillsättas i rappa tag men i fullmäktige togs inget sådant beslut.

Akuta inneluftsproblem i nuvarande brandstation

De äldsta delarna av brandstationen i Karleby är byggda 1957 och stationen har byggts ut i flera etapper efter det. Stabspersonalen har redan tidigare evakuerats till upphyrda utrymmen och i förra veckan flyttades manskapet enligt Marlen Timonen över i upphyrda baracker på brandstationstomten på grund av problem med inneluften i brandstationen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten