Hoppa till huvudinnehåll

Spekulation: Nu skärper Putin troligen greppet

Forskaren Hanna Smith från Alexander-institutet.
Hanna Smith är forskare vid Alexanderinstitutet vid Helsingfors universitet Forskaren Hanna Smith från Alexander-institutet. Bild: YLE/Johannes Tabermann hanna smith

Den dödliga explosionen i metron i S:t Petersburg befaras leda till skärpta kontroller och ytterligare strängare lagar - i ett land där övervakningen redan nu är strikt.

- Det är märkvärdigt att bombexplosionen lyckades. Bevakningen har varit hård, säger forskaren Hanna Smith.

Att president Vladimir Putin i dag befann sig i S:t Petersburg för att träffa den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko kan vara en slump. Enligt Smith är det inte sannolikt att bombdådet hade något samband med det vitryska besöket.

- Att tidpunkten för bombdådet skulle ha valts med utgångspunkt i att Putin skulle vara i S:t Petersburg är inte så klart.

Explosion i metron i S:t Petersburg
Explosion i metron i S:t Petersburg Bild: AFP / Lehtikuva St Petersburg,Ryssland,metro ,explosioner,terrorism,terrordåd

Hanna Smith vill inte spekulera desto mera i vem eller vilka som ligger bakom explosionen men konstaterar att terrordåd i Ryssland under de senaste 15 åren har varit knutna till norra Kaukasien, och särskilt Tjetjenien.
I Ryssland är det inte vanligt att man efter ett terrordåd uppvisar mjukhet

Hanna Smith bedömer att händelserna i dag kommer att leda till hårdare tag.

- Putin har satsat på en långsiktig politik som går ut på att skapa en bild av Ryssland som ett tryggt land, och att de terrordåd som tidigare har ägt rum har upphört på grund av det som han har gjort. Men nu visar det ju sig att det inte är riktigt så.

- Om de åtgärder som nu kommer att vidtas liknar de som har vidtagits förut i liknande situationer så betyder det att man kommer att bli ganska hård.

Smith förutspår att det införs nya regler, och att man kommer att försöka visa sin styrka igen på gatorna.

- I Ryssland är det inte vanligt att man efter ett terrordåd uppvisar mjukhet. Det kommer nog att bli ganska hårda tag nu.

Lagstiftningsvägen kan man göra mycket. Man kan begränsa rörelsefriheten. Trots att övervakningen redan nu är hård finns det finns fortfarande möjlighet i Ryssland att skärpa kontrollen.

Dådet var oväntat

I S:t Petersburg var man oförberedd på dagens explosion. Man är van vid att det är lugnt i S:t Petersburg .

- Invånarna har invaggats i tron på att staden är trygg, säger Yles medarbetare i Ryssland, Anders Mård.

Enligt honom råder det en uppfattning om att terrordåd är sådant som drabbar Moskva - inte S:t Petersburg.

Staden har inte varit mål för terroraktioner. Däremot har Moskva och de södra delarna av Ryssland varit mål för attacker under 2000-talet.

Läs mera:

Forskare: Attacken ett slag mot ryska stabilitetssträvanden

Attacken kan ses som ett slag mot mot den ryska administrationens strävan att hålla landet stabilt, säger Markku Kangaspuro, forskningschef vid Alexanderinstitutet.

Ryssland utsatt för flera attacker under 2000-talet

Ryssland har utsatts för attacker av militanta tjetjener ett flertal gånger, och tjetjenska ledare har regelbundet hotat Ryssland med nya attacker.

  • År 2010 dödades minst 38 människor då två kvinnliga självmordsbomber detonerade bomber i ett fullsatt metrotåg i Moskva.
  • År 2004 dödades 330 människor – hälften av dem barn – då polisen stormade en skola i södra Ryssland i samband med att militanta islamister hållit människor som gisslan.
  • År 2002 dödades 120 människor i samband med att polisen stormade en teater i Moskva där människor hade blivit tagna som gisslan.
  • År 1999 inledde Vladimir Putin - som då var premiärminister - en kampanj i syfte att krossa separatister i södra Tjetjenien. Som president fortsatte han med att slå ner rebellaktioner.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes