Hoppa till huvudinnehåll

Tio döda i explosion i metron i S:t Petersburg - utreds som terrordåd

Elva människor dödades och ett fyrtiotal skadades i dag i en explosion i metron i S:t Petersburg. En sprängladdning detonerade i en metrovagn mellan stationerna Sennaja-torget och Teknologiska institutet i centrala S:t Petersburg.

Den ryska hälsoministern Veronika Skvortsova säger att sju människor dog på platsen för explosionen medan tre avled av sina skador senare. Dödssiffran korrigerades på kvällen till elva och antalet skadade uppgavs vara 45. Många av de skadade uppges ha allvarliga skador.

Senare på eftermiddagen hittades en odetonerad sprängladdning i en portfölj på Vosstanija-stationen i S:t Petersburg. Övervakningskameror ska också ha fångat en person på bild som antas ha organiserat den möjliga serien av explosioner.

Två personer är efterlysta misstänkta för att ha varit delaktiga i bombdådet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Interfax.

Åklagarämbetet: Utreds som terrorattack

Explosionen inträffade samtidigt som Rysslands president Vladimir Putin besökte S:t Petersburg för ett möte med Vitrysslands president Alexander Lukasjenko på måndag kväll. I sin första kommentar sade Putin att han inte utesluter att det är frågan om en terrorattack.

Det ryska åklagarämbetet har bekräftat att explosionen utreds som ett terrordåd.

Hela S:t Petersburgs metronätverk stängdes för flera timmar efter explosionen. Beredskapen har höjts på olika ställen i Ryssland - bland annat i metron i Moskva.

Karta över centrala S:t Petersburg som visar var explosionerna i metron ägde rum.
Explosionen inträffade i centrum av staden Karta över centrala S:t Petersburg som visar var explosionerna i metron ägde rum. Bild: Google St Petersburg,explosioner

"Många chockade"

Ögonvittnen berättar om hemska syner: Människor låg blödande på perrongen medan andra springande försökte ta sig därifrån. Metrotunneln var fylld av rök och det hördes skrik, säger ögonvittnen.

Svenska Yles medarbetare Anders Mård tog sig till centrala S:t Petersburg på eftermiddagen.

- Här är mycket folk, många är chockade och försöker ringa hem till sina nära och kära för att höra att de är oskadda.

S:t Petersburg har inte tidigare drabbats av explosioner i metron.

- En person sade att det hela var "en present till president Putin", säger Mård.

Tre dagars sorgetid har utlysts i staden.

Hoppa över Twitterpostning

Ryssland utsatt för flera attacker under 2000-talet

Ryssland har utsatts för attacker av militanta tjetjener ett flertal gånger, och tjetjenska ledare har regelbundet hotat Ryssland med nya attacker.

  • År 2010 dödades minst 38 människor då två kvinnliga självmordsbomber detonerade bomber i ett fullsatt metrotåg i Moskva.
  • År 2004 dödades 330 människor – hälften av dem barn – då polisen stormade en skola i södra Ryssland i samband med att militanta islamister hållit människor som gisslan.
  • År 2002 dödades 120 människor i samband med att polisen stormade en teater i Moskva där människor hade blivit tagna som gisslan.
  • År 1999 inledde Vladimir Putin - som då var premiärminister - en kampanj i syfte att krossa separatister i södra Tjetjenien. Som president fortsatte han med att slå ner rebellaktioner.

Läs också