Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets oppositionsledare: Erdoğan kände till kuppmakarnas planer på förhand

Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu anklagar presidenten och regeringen för att ha känt till kupplanerna i förväg
Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu anklagar presidenten och regeringen för att ha känt till kupplanerna i förväg Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu anklagar presidenten och regeringen för att ha känt till kupplanerna i förväg Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,chp:s ledare kemal kilicdaroglu

Ledaren för det största oppositionspartiet i Turkiet anklagar president Recep Tayyip Erdoğan för att vetat om förra sommarens misslyckade kuppförsök på förhand.

Det Republikanska folkpartiets ledare Kemal Kilicdaroglu säger att han har bevis på att landets ledning visste om kuppförsöket den 15 juli och att man medvetet lät kuppmakarna gå vidare med sina planer.

Kilicdaroglu säger att kuppförsöket var en så kallad "kontrollerad kupp" som regeringen utnyttjade för att slå ner på sina politiska motståndare.

180 människor visste om kuppen

Oppositionsledaren hävdar att underrättelsetjänsten MIT har en lista på upp till 180 personer inom administrationen som kände till kupplanerna och att de höll kontakt med varandra via krypterade meddelanden.

- Om denna lista hålls hemlig så innebär det att kuppen var kontrollerad. Myndigheterna hade information om kuppen i förväg, säger Kemal Kilicdaroglu i en intervju för tv-kanalen NTV.

Han säger också att att han har sammanställt ett dokument om uppgifterna men han vägrade att avslöja detaljer.

Oppositionen befarar att president Recep Tayyip Erdoğan får nästan oinskränkt makt om grundlagsändringen godkänns i en folkomröstning i april
Erdoğan reagerade ilsket på anklagelserna och krävde att bevisen läggs fram Oppositionen befarar att president Recep Tayyip Erdoğan får nästan oinskränkt makt om grundlagsändringen godkänns i en folkomröstning i april Bild: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Turkiet,Recep Tayyip Erdogan

"Ut med bevisen"

Regeringen och Erdoğan har reagerat ilsket på uppgifterna som det har gått rykten om tidigare.

Varken Kilicdaroglu eller någon annan politiker har tidigare uttryckt sina misstankar offentligt.

- Om du har dokument så ut med dem, men det här en stor lögn konstaterade Erdoğan i ett valtal i staden Rize.

Premiärminister Binali Yildirim säger att oppositionsledarens kommentar var en förolämpning mot de 249 människor som dödades i kuppförsöket.

- Vad menar du med en kontrollerad kupp? Är inte det här en förolämpning mot martyrerna och hjältarna. Han måste lägga sin bevis på bordet, krävde Yildirim.

Tiotusentals har gripits.

Kuppförsöket i fjol somras har varit ett dominerande tema inför den omstridda folkomröstningen om en grundlagsändring senare den här månaden.

Erdoğan har använt kuppförsöket som ett argument för varför presidentens makt bör förstärkas genom en författningsreform.

Han har anklagat den landsflyktige religiösa ledaren Fethullah Gülen för att ha orkestrerat kuppförsöket och tiotusentals Gülen-anhängare har gripits och sparkats från sina tjänster sedan kuppförsöket.

Erdoğan har också använt kuppförsöket som ett motiv för ett återinförande av dödsstraffet.

Läs också