Hoppa till huvudinnehåll

Viltcentralen: Nej till att skjuta två vargar i Ingå och Raseborg

En varg står på en grön åker.
Det har gjorts 175 officiella vargobservationer i området sedan början av 2016 (arkivbild). En varg står på en grön åker. Bild: Hasse Lindholm Västnyland,varg,Snappertuna

En privatperson ansökte i början av året om att få skjuta två vargar på ett område som sträcker sig över Raseborg och Ingå. Men Finlands viltcentral valde att inte bevilja tillstånd för det.

Ansökan skickades in från Karis och gällde delar av de områden som Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening, Ekenäsnejdens jaktvårdsförening och Karis jaktvårdsförening sköter.

På området har två vargar observerats under det senaste året.

Områdets vargar inte folkskygga

Enligt ansökan ville man skjuta vargarna eftersom de inte är folkskygga. De har synts också på dagarna och man har 175 officiella observationer sedan början av 2016, 42 av dem var på gårdar. En del av gårdarna har påverkats negativt då de lever på jaktturism.

Då viltcentralen fattade sitt beslut beaktade de att vargarna rör sig på en relativt tätt bebyggd landsbygd och att vargar dödat både en hund och får. Men trots detta valde viltcentralen att fatta ett nekande beslut då den tittade på helheten.

Från början hade viltcentralen planer på att fatta beslutet i början av februari. Beslutet blev officiellt i fredags (31.3).

Det är alltid en fysisk person som måste ansöka om dispensen och därför är det inte till exempel en jaktförening som ansökt om tillståndet att skjuta vargarna.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland