Hoppa till huvudinnehåll

Vucic utgick med segern i serbiska presidentvalet

Aleksandar Vucic avgjorde presidentvalet i Serbien i första valomgången.
Aleksandar Vucic avgjorde presidentvalet i Serbien i första valomgången. Aleksandar Vucic avgjorde presidentvalet i Serbien i första valomgången. Bild: EPA/ANDREJ CUKIC Aleksandar Vučić,Serbien,presidentval

Serbiens konservativa premiärminister Aleksandar Vucic avgjorde presidentvalet redan i första valomgången genom att vinna med 55 procent av rösterna på söndagen.

Den tidigare människorättsombudsmannen Sasa Jankovic fick näst mest röster eller drygt 16 procent, visar prognoser från två opinionsmätningsinstitut.

Det officiella resultatet väntas klarna senare i dag.

Presidentens roll är närmast ceremoniell i Serbien, men bedömare tror att han kommer att behålla ett starkt grepp om makten i och med att han kontrollerar det styrande Progressiva partiet.

Resultatet är enligt nyhetsbyrån Reuters förödmjukande för oppositionen som beskyllt Vucic för ett allt mer auktoritärt styre.

Goda relationer med både EU och Ryssland

Vucic har sagt att Serbiens relationer till EU och Ryssland inte kommer att ändras i och med att han blir president. Vucic vill att Serbien blir EU-medlem samtidigt som han vill ha goda relationer österut.

- Det är viktigt för mig att det här valet visade att en stor majoritet av de serbiska medborgarna stöder en fortsatt europeisk inriktning samtidigt som man behåller nära relationer med Kina och Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån AP har Vucic drivit på närmare relationer med Ryssland. President Vladimir Putin har också uttryckt sitt stöd för Vucic.

Strax före valet besökte Vucic den ryske presidenten som lovade godkänna leveranser av jaktplan, stridsvagnar och pansarfordon till Serbien.

Vucic väntas utse en lojal bundsförvant till posten som premiärminister, i likhet med vad president Boris Tadic gjorde 2004 och 2012.

En del bedömare tror ändå att det kan vara svårt att styra landet via en lojal premiärminister.

Källor: Reuters och AP